szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A csillagászok mindössze hat nappal korábban fedezték fel a 2020 SW jelű űrsziklát, amely a következők órákban fog elsuhanni mellettünk.

Felfedezése után hat nappal a televíziós és távközlési űrszondák pályáinál is közelebb suhan el a Föld mellett egy kisbolygó – írta a csillagaszat.hu szakoldal. A lap szerint a 2020 SW jelű égitestet az eddigi megfigyelések során 4,3 és 9,7 méter közöttinek becsülték, amely alapján a meteoroidok (1-100 méter közötti méretű kis aszteroidák) közé sorolható, de pályája miatt a Földre potenciálisan veszélyes kisbolygónak minősül.

Az űrszikla a Föld középpontjától nagyjából 28 100 kilométerre fog elsuhanni szeptember 24-én, azaz most csütörtökön hajnali 3 óra 30 perckor (UTC), ami itthon 5 óra 30 percet jelent. Ez igen szoros megközelítést jelent, mivel ez még a Föld körül nagyjából 36 ezer kilométer magasságban keringő műholdak pályáinál is alacsonyabb.

A 2020 SW pályájának földközelségi pontja Ausztrália és Új-Zéland felett lesz, Magyarországról pedig a Halak csillagkép irányában lesz megfigyelhető, de kizárólag távcsövekkel és kamerákkal. Az égitest fényessége az óvatos becslések szerint 13 és 13,5 magnitúdó között várható.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így játsszák ki a karanténszabályokat az előkelő londoni éttermek

Így játsszák ki a karanténszabályokat az előkelő londoni éttermek

Húsevő parazita miatt adtak ki figyelmeztetést Észak-Amerikában

Húsevő parazita miatt adtak ki figyelmeztetést Észak-Amerikában

Megérkezett az AC/DC legújabb videoklipje

Megérkezett az AC/DC legújabb videoklipje