szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az interneten követheti nyomon a nagyközönség a déli simabálna (Eubalaena australis) új-zélandi populációjába tartozó néhány példány vándorlását.

A szakemberek hat tengeri emlőst láttak el műholdas nyomkövetőkkel az Új-Zéland legdélibb szigetétől, a Stewart-szigettől több mint 400 kilométerre délre fekvő Port Ross térségében. Emma Carroll vezető kutató és kollégái bőrmintát is vettek a bálnáktól, valamint drónok segítségével lemérték az állatok testhosszát. A kutatók célja a bálnák vándorlási útvonalainak és part menti táplálékszerző helyeinek jobb megismerése.

A nyomkövetők szerint a déli simabálnák (maori nyelven tohora), nyáron elhagyják Port Ross térségét, ám az útjuk nem abba az irányba vezet, amelyet a kutatók gondoltak. "Arra számítottunk, hogy észak felé veszik az irányt az Új-Zélandhoz és Ausztráliához közelebbi melegebb vizek felé, ahol a feltételezéseink szerint a hagyományos táplálékszerző helyeik vannak" – mondta Carroll, aki szerint a bálnák eddig azonban csak még délebbre úsztak az Antarktisz irányába, szóval egyelőre nem tudni, hogy vissza fognak-e fordulni észak felé.

©

Az új-zélandi példányok vándorlását ezen az oldalon lehet követni.

Simon Childerhouse ökológus szerint a bálnákra jelenleg a klímaváltozás jelenti a legnagyobb fenyegetést. A szakember azt mondta, a déli félteke többi tohorapopulációja nem boldogul olyan jól, mint az Új-Zélandhoz közel élő társaik, és egyelőre nem tudni, hogy az éghajlatváltozás miként befolyásolja majd az állatok számára elérhető táplálék mennyiségét.

Childerhouse szerint a déli simabálnák csaknem kipusztultak a vadászatuk miatt az 1800-as években, amikor a számuk mindössze 40 példányra csökkent. 2009-re azonban az egyedszámuk már megközelítette a kétezret.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos érdekességekkel is foglalkozó Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elek István: Az ellenzéki ajánlat, 2. rész

Elek István: Az ellenzéki ajánlat, 2. rész

46 ellenzéki város, falu és kerület állt ki közös nyilatkozatban az önkormányzatiság mellett

46 ellenzéki város, falu és kerület állt ki közös nyilatkozatban az önkormányzatiság mellett

Az Index volt munkatársa is ír a népszabis Fedél Nélkülben

Az Index volt munkatársa is ír a népszabis Fedél Nélkülben