szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A terepszemlét önállóan végezni képes robotkutyák álltak szolgálatba az amerikai légierő egyik bázisán. A kísérleti jelleggel működő rendszerek moduláris felépítésűek, így a sérült, meghibásodott részek helyben is kicserélhetők.

A Ghost Robotics által gyártott robotkutyák, vagy ahogy ők nevezik: pilóta nélküli földi rendszerek járőröznek az amerikai légierő Nellis nevű légibázisán – írta a The Drive. A robotokat egy új harcászati rendszer, az ABMS (Advanced Battle Management System) keretében teszteli a hadsereg. Az AMBS segítségével még több adat gyűjthető, illetve osztható meg való időben a katonai alakulatok közt, mely végeredményben pontosabb, és gyorsabb reagálást tesz lehetővé.

A Vision 60 névre keresztelt robotkutyákat azért vetették be most, mert az AMBS-nek épített hálózat csak mostanra vált kellő gyorsaságúvá. A katonák korábban komoly sávszélességi problémákat tapasztaltak, melyek lehetetlenné tették a hálózatra kötött rendszerek megfelelő működtetését. Az AMBS hálózatát ma már azonban 5G-s megoldások is segítik, hogy a kapcsolat valóban gyors és stabil legyen.

©

A robotkutyák elsősorban járőrszolgálatot látnak el a Nellis bázis területén, de az olyan felderítéses műveletekhez is bevethetők lesznek, amikor a parancsnokság úgy érzi: nem tenné ki felesleges kockázatnak a hús-vér katonát. Ilyesmire a veszélyesnek látszó objektumok ellenőrzésénél lehet szükség. A “kutyák” fej nélküliek, de így is látnak, fegyverük azonban nincs. A GR robotjai a gyártó szerint moduláris felépítésűek, ami praktikusan azt jelenti, hogy a sérült, meghibásodott részeket akár a terepen is kicserélhetik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A lefejezett franciatanár ügye miatt bojkottálják a francia termékeket az arab országok

A lefejezett franciatanár ügye miatt bojkottálják a francia termékeket az arab országok

Meghalt a legidősebb brit

Meghalt a legidősebb brit

Szociális háló nélkül nagy baj lehet a munkaerőpiac átalakulásából

Szociális háló nélkül nagy baj lehet a munkaerőpiac átalakulásából