szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A német Konrad Zuse 1942 és 1945 között építette a Z4 névre keresztelt számítógépet, ami akkora, mint egy fél szoba, és több emberre is szükség van a működtetéséhez. Megértésében sokat segít, hogy megvan a használati utasítása.

Aki egy kicsit mélyebben beleásta már magát a számítástechnika történetébe, az minden bizonnyal találkozott Konrad Zuse nevével. Ő volt az a német mérnök, aki elkészítette a világ első, kereskedelmi forgalomba hozott digitális számítógépét, az 1942 és 1945 között épített Z4-et. Valójában persze nem teljesen volt ez digitális, ugyanis a logikai egységei mellett mechanikus memóriával is rendelkezett.

A lényeg, hogy van még belőle működő példány a világon, a szakembereknek pedig olyan szerencséjük van, hogy most a hozzá tartozó használati utasítást is megtalálták – számolt be róla a Communications of the ACM. A gép, ami egy fél szobát elfoglal, jelenleg a müncheni Deutsches Múzeumban pihen.

©

A dokumentumot Evelyn Boesch, a Zürichi Műszaki Egyetem (ETH) munkatársa találta meg még márciusban, amikor édesapja papírjait rendezgette. René Boesch a svájci repüléstechnikai szövetséggel dolgozott együtt, ami az egyetem vonatkozó intézetében kapott helyet. Ez volt az, ahol az 1950-es évek elején a számítógépet is elhelyezték.

©

Boesch dokumentumai között ott voltak azok a P-16-os vadászrepülőgép hajtóművének tervezésekor előkerült matematikai problémák is, melyeket a Z4-es oldott meg.

Zuse-tól a náci vezetés azt akarta, hogy egy koncentrációs táborba szállítsa az eszközét, ahol kényszermunkásokkal gyártattak fegyvereket. Zuse erre nem volt hajlandó, és egy kisváros istállójába vitte az eszközt, hogy ott várja ki vele a háború végét. A Z4-est később Eduard Stiefel matematikus szerezte meg a Zürichi Műszaki Egyetem matematikusai számára, de dolgoztak vele az említett P-16-os vadászrepülőgép hajtóművén is.

Az eszköz egy darabig a franciák és a németek közös kutatóintézetében is dolgozott, végül 1960-ban került a mostani helyére.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem jött be az ötlet: fél év után lehúzza a rolót a mobilos Netflix, a Quibi

Nem jött be az ötlet: fél év után lehúzza a rolót a mobilos Netflix, a Quibi

Orbán általános maszkviselést akar

Orbán általános maszkviselést akar

A 2022-es választásra hajthat Gődény György, az ismert járványszkeptikus

A 2022-es választásra hajthat Gődény György, az ismert járványszkeptikus