szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy algoritmus segítéségével hanggá alakították azokat az adatokat, melyeket a teleszkópok rögzítettek a Tejútrendszer fürkészésekor.

Az olyan teleszkópok, mint a Hubble vagy a Spitzer segítségével rengeteg felvételt sikerült már begyűjteni tágabb környezetünkről. Ezek általában láthatók, ám egy különleges eljárás, a szonifikáció segítségével hallhatóvá is lehet tenni a nullákkal és egyesekkel leírható adatokat – zenévé alakítják át az információt. A NASA szakemberei így zenésítették meg a Tejútrendszert, a végeredmény az emberi fül számára igen kellemes lett.

[Tudja, milyen hangja van a Marsnak? A marsi napfelkeltét "hangosították ki" a tudósok]

A NASA leírása szerint a hangerőt a fény intenzitása adja – vagyis minél fényesebb egy folt a képen, annál hangosabb az adott hang –, a kép aljáról a teteje felé haladva pedig a mélyből a magas hangokba megyünk át. A konvertálás a fotó bal oldalán kezdődik, és a jobb oldalán ér véget.

A zene akkor a leghangosabb, amikor a lejátszás a kép jobb alsó feléhez ér. Ez a legfényesebb rész a felvételen, és nem mást ábrázol, mint a Tejútrendszer közepén található, nagyjából 4 millió Napnak megfelelő tömeggel rendelkező szupermasszív fekete lyukat, a Sagittarius-A*-ot.

Az egyperces zenében nagyjából 400 fényévnyi távolságot hallgathatunk végig, vagyis a kép két széle között egy körülbelül ekkora régió terül el. A látottak körülbelül 26 ezer fényévnyire vannak a Földtől.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb incidens Franciaországban: agyonlőttek egy fegyverest

Újabb incidens Franciaországban: agyonlőttek egy fegyverest

Csoda kéne Trump újraválasztásához, de nem kizárt, hogy megtörténik

Csoda kéne Trump újraválasztásához, de nem kizárt, hogy megtörténik

Már nem a Heathrow Európa legforgalmasabb reptere

Már nem a Heathrow Európa legforgalmasabb reptere