szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Messier 87 galaxis középpontjában található szupermasszív fekete lyukról a 2019-ben bemutatott fotó után most egy videót is készítettek.

Nagyjából másfél évvel ezelőtt, 2019 áprilisában történelmi bejelentést tettek az Európai Déli Obszervatórium szakemberei: ekkor mutatták meg a világ legelső, fekete lyukról készült fotóját. A Szűz csillagképben lévő Messier 87-es óriásgalaxis közepén található fekete lyuk 55 millió fényévnyire van a Földtől, a tömege pedig 6,5 milliárdszor akkora, mint a Napé.

©

Ezt a fotót sikerült most "megfilmesíteniük" a kutatóknak. A rövid felvétel azt mutatja, miként változott a fekete lyuk környezete az idő előrehaladtával a saját gravitációs ereje miatt – olvashat a Nature.com-on.

A felvétel elkészítéséhez az Eseményhorizont Távcső (Event Horizon Telescope, EHT) által rögzített adatokat vették elő, majd egy matematikai modell segítségével vizualizálták azokat. Ennek segítségével azt nézhetjük meg, mi történt a fekete lyuk körül az elmúlt nyolc esztendőben – illetve valójában 55 millió évvel ezelőtt.

A videóból jól látszik, ahogy a fekete lyuk gravitációja magához vonzza a több milliárd Celsius-fokosra hevített gázokat, amelyek az eseményhorizont körül örvénylenek, és egyre közelebb jutnak hozzá.

Természetesen érdemes azt is leszögezni, hogy nem biztos, hogy minden pontosan úgy történt, ahogy a felvételen látszik, tekintve, hogy az EHT 2017 áprilisa óta végzett méréseket, vagyis nem nyolc, csupán két év adataiból lehetett volna videót fabrikálni. A matematikai modell viszont lehetővé tette, hogy kicsit visszautazzunk az időben. Tudományos szempontból viszont ennél is fontosabb, hogy betekintést nyertünk a fekete lyukak és azok gravitációs erejének viselkedésébe.

A szakemberek abban bíznak, hogy az említett matematikai modell tökéletesítésével még részletesebb képet kaphatunk a Messier 87 működéséről.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szólamnak jó, politikai húzásnak öngól lenne a Fidesztől az abortusz szigorítása

Szólamnak jó, politikai húzásnak öngól lenne a Fidesztől az abortusz szigorítása

Operatív törzs: növekszik a 16 éven aluli fertőzöttek száma

Operatív törzs: növekszik a 16 éven aluli fertőzöttek száma

Kövér eddig 79 millióra büntette a képviselőket, Jakab Péter fizette a legtöbbet

Kövér eddig 79 millióra büntette a képviselőket, Jakab Péter fizette a legtöbbet