szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Webes API-kat fejleszt a Microsoft, hogy ne kelljen választanuk a fejlesztőknek az összehajtható és összecsukható telefonok között, a webtartalmak pedig felismerjék az újdonságokban rejlő lehetőségeket.

Ugyan játéknak tűnhet a szavakkal, hogy összehajtható vagy összecsukható telefonokról beszélünk, azonban nagy közöttük a különbség. (Persze azért vannak hasonlóságok is: hordozható, többféle pozícióba helyezhető eszközökről van szó, amelyek lehetővé teszik a felhasználó számára a forgatást, a megfordítást és a hajtogatást.)

A Samsung Galaxy Z Fold2 egyetlen hajlékony kijelzővel rendelkező telefon, ami összehajtható, viszont a Microsoft Surface Duónak két független kijelzője van, és az eszközt össze lehet csukni. Ezek lényegi különbségek, azonban a Microsoft nem egészen így gondolja, legalábbis az alkalmazások fejlesztése szempontjából.

A redmondiak olyan webes API-kat (API, alkalmazásprogramozási interfész) fejlesztenek, amelyek többféle eszközökhöz használhatók, azaz mindegy lehet a webalkalmazások fejlesztőinek, hogy egy, kettő vagy akár három kijelzőjük van az összehajtható/összecsukható telefonoknak. A fejlesztők olyan tartalmakat hozhatnak létre ezek segítségével, amelyek minden eszközkategóriához alkalmazkodnak, anélkül, hogy erősen függenének az egyes hardverparaméterektől. Így nincs szükség többszörös munkára minden új eszköztípusnál.

©

A két új API célja a meglévő webalkalmazások könnyebb adaptálása az összecsukható világba. Az alkalmazások előtt álló nagy kihívás annak felismerése, hogy egy vagy két megjelenítési régió létezik-e, hiszn annak megfelelően kell átrendezni a tartalmat. Ha egy alkalmazás működik a Surface Duón, akkor a Galaxy Z Fold2-n is működnie kell, ami két egyenlő régióra is képes „felosztani” a képernyőt, de ez fordítva is igaz, hiszen a Surface Duo is képes egyetlen képernyőképet mutatni. A Microsoft mindenesetre nagyon bízik az új API-kban, és jövőbiztos megoldásoknak tartja ezeket.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hivatalos: 3 milliárd forintot kap a Színház- és Filmművészeti Egyetem

Hivatalos: 3 milliárd forintot kap a Színház- és Filmművészeti Egyetem

Pénteken felbolydul Budapest közlekedése

Pénteken felbolydul Budapest közlekedése

Egy nap alatt 16 ezer új fertőzöttet találtak Olaszországban

Egy nap alatt 16 ezer új fertőzöttet találtak Olaszországban