szerző:
László Ferenc
Tetszett a cikk?

Mind kommunikátorszerű csukott állapotában, mind táblagépes jellegű nyitott helyzetében magára vonzza a tekinteteket a dél-koreai gyártó újdonsága, mely a több fronton is tetten érhető spórolás ellenére is igencsak magas áron kelleti magát.

A Samsung tavaly tavasszal mutatta be első flexibilis kijelzős szétnyitható okostelefonját, a különböző problémák miatt végül csak az év legvégén boltokba került, 696 ezer forintos Galaxy Foldot. Idén év elején jött a folytatás a kompakt formában támadó és már csak 536 ezer forintos Galaxy Z Flip, most pedig itt az újabb hajlítható Samsung, a hazai kereskedésekbe szeptember 18-án megérkező és 750 ezer forintba kerülő Galaxy Z Fold2.

Megnéztük mit tud a gyakorlatban a 950 ezer forintos Huawei Mate Xs riválisa, mellyel az ár ismeretében ezúttal az átlagosnál is kritikusabbak igyekeztünk lenni.

©

Lényegi változások

Az eredeti Galaxy Fold sokakat az első pillanatban lenyűgözött sci-fi kategóriás hajlékony kijelzője és egyedi kialakítása révén, a hétköznapi gyakorlat azonban rávilágított arra, hogy ez bizony sokkal inkább egy megvásárolható prototípus, semmint egy kiforrott termék. A Galaxy Z Fold2 ezen a kialakult képen próbál változtatni.

A méret minden irányban nőtt néhány milliméterrel, és a tömeg 18 gramm híján már a lélektani 300 grammos határt is eléri. Ezek nem túl jó hírek, mégis bocsánatos bűnnek számítanak, ugyanis második nekifutásra a Fold sokkal jobban sikerült az elődjénél. Itt van rögtön a külső kijelző, melynek felülete a sokkal vékonyabb kávák miatt 63 százalékkal nőtt. A 25:9-es képarány miatt továbbra is furcsa a képernyő használata, de

jelentősen élvezhetőbb, mint korábban.

Galaxy Z Fold2 vs. Galaxy S20 Ultra
©

A belső kijelző mérete is növekedett mintegy 11 százalékkal. A 7,3-ról 7,6 colra nőtt képátló a szögletes képarány miatt nem egy az egyben hasonlítható össze a gyártó hagyományos képátlójú csúcsmobiljaival, melyek hiába 6,9 colosak, hasznos felületük 55 százalékkal elmarad a Fold2-étől. Ami ily módon egy igazi tartalomfogyasztó-bajnok, főleg akkor, ha weboldalakról vagy e-könyvekről van szó. 16:9-es videók esetében viszont alul-felül ott az a bizonyos fekete csík.

A vékony üvegfelületet és gyári védőfóliát kapott flexibilis kijelző közepe sajnos még mindig nem tökéletesen sík, bár ez szemből nézve nem igazán jelent gondot. A 2208x1768 pixeles felbontásra a nagy képméret ellenére sem igazán lehet panasz, mint ahogy a kontrasztarány és a fényerő is korrekt.

Újdonság a Note20 Ultrán debütált 120 Hz-es adaptív frissítés, ami úgy próbál meg gördülékeny felhasználói élményt biztosítani, hogy az ne menjen túlságosan az üzemidő rovására. Ezt azonban csak a belső kijelző tudja, a külső nem. Zavaró továbbá a nagy kijelző körüli perem, ami megnehezíti a panel széléről indított gesztusok (ujjmozdulatok) végrehajtását.

Galaxy Z Fold2 vs. Galaxy S20 Ultra
©

Zsanér zsáner

A fejlesztők teljesen átalakították a csuklópántot, ami egy igen bonyolult, többek közt apró seprűkkel a porszemeket belülről eltávolító megoldás. Ami nemcsak esztétikusabb lett az elődjénél, hanem 200 ezer nyitásra/csukásra történt méretezése révén a gyártó szerint 5 évig nem szorul javításra.

Az alumíniumkeretes, üvegborítású Fold2 adott esetben személyre szabható külsejű zsanérját úgy alakították ki, hogy a telefon két része 75-115 fokos szöget bezárva minden pozícióban használható lehessen. A gyakorlat azt mutatja, hogy ettől eltérő szögek esetében sincs baj, a készülék meglepően stabilan áll az asztalon.

Galaxy Z Fold2 vs. Galaxy S20 Ultra
©

Az ily módon nemcsak mobilként és tabletként, hanem egyfajta mini notebookként is használható készüléken a lehetőségekhez képest remekül lehet dolgozni, már amennyiben a használni kívánt alkalmazás támogatja az osztott képernyős üzemmódot. A Gmail, az Office appok, a Spotify és a YouTube jól kihasználják a lehetőségeket, adott esetben az alkalmazások akár három példánya is futtatható, osztott képernyős módban egyszerre három ablak és öt felbukkanó nézet használható.

A külső kijelző sajnos olyan keskeny, hogy függőleges orientáció mellett nagyon nehéz gépelni a virtuális billentyűzeten. Utóbbi azonban elfordul és két részre osztódik, amint elfordítjuk a telefont, vagy szétnyitjuk és a belső kijelzőjét kezdjük nyomkodni. A hajlékony kijelző a fotózást is átértelmezi: amennyiben félig nyitott helyzetben használjuk a Fold2-t, akkor a kijelző fenti részén az élőkép, a lentin pedig a kezelőszervek és a galéria érhető el.

©

Belsőségek

Az Android 10 operációs rendszert futtató és a gyártó legfrissebb, 2.5-ös One UI felhasználói felületét felvonultató mobilt az egyéb Samsung csúcskészülékektől eltérően nem két fajta, hanem csak egyetlen Snapdragon 865+ chipsetes változatban gyártják. Ennek csak örülhetünk, ugyanis ez a chipkészlet minden körülmények mellett abszolút kiváló sebességet biztosít.

A fürge működés záloga továbbá a 12 GB RAM, azért viszont kár, hogy a korábbi 512 GB helyett csak 256 GB belső memóriát kapunk. Kár ezért a spórolásért, főleg akkor, amikor a gyártó egyik hajlítható mobilja sem fogad magába microSD memóriakártyát. A vízállóságról ugyancsak le kell mondanunk, az ujjlenyomat-szenzor pedig a legfrissebb trendektől eltérően nem a kijelzőbe, hanem az oldalsó bekapcsológombba került, de legalább remekül teszi a dolgát.

©

Az FM-rádió és 3,5 milliméteres jack dugalj egyre kevesebbeknek hiányzik, viszont cserébe az eredeti Foldhoz hasonlóan illett volna egy vezeték nélküli Buds fülhallgatót mellékelni a drága telefon mellé. Pláne, hogy annak a dobozából ezúttal az ajándék tokot is kispórolták.

A sztereó hangszórópár remekül szól, a minőség és a hangerő is átlagon felüli. Wireless fronton komplett az arzenál, a leggyorsabb 5G mobilnet és a 6-os wifi éppúgy adott, mint a Bluetooth 5.0, az NFC, illetve a DeX támogatás.

©

A 4500 mAh-s akkumulátor kapacitás úgy jön ki, hogy a telefon egyik részében egy 2155-ös, a másikban pedig egy 2345-ös telep található. Ez az osztott konfiguráció elvileg villámgyors párhuzamos töltést tenne lehetővé, de ezúttal is be kell érnünk a gyártó enyhén már túlhaladott 25 W-os vezetékes, illetve 11 W-os vezeték nélküli megoldásával.

A körülbelül 1 óra alatt tejlesen feltölthető, USB-C csatlakozós Fold2 nagyságrendileg egynapos üzemidőt biztosít.

©

Kamera

A Fold2-vel mind nappal, mind kevés fény esetén jó képeket és videókat lehet készíteni, de képalkotás fronton nem túl jelentős az elődhöz képest. Sőt, a Samsung idén kijött más csúcsmobiljai e tekintetben többet nyújtanak a Fold2-nél.

Míg az S20 Ultra és a Note20 Ultra egy hatalmas 108 megapixeles szenzorra épülő főkamerát vonultat fel, addig a hajlékony készülék esetében be kell érnünk egy 12 megapixeles egységgel. Bár egyelőre keveseknek fontos, de azért nem mehetünk el szó nélkül a 8K videórögzítés mellett, ami a Fold2-ből kimaradt.

©

A 12 megapixeles nagylátószögű kamerára nem sok panaszunk lehet, rengeteg minden ráfér az ezzel a kamerával rögzített fotókra. Az ugyancsak 12 megapixeles telefotó egység viszont elég régi fejlesztés, mivel a manapság elvárható 4-5-szörös helyett csak kétszeres optikai nagyításra képes.

Kívül és belül is egy-egy 10 megapixeles szelfikamerát találhatunk, melyek kiváló minőségűek, ráadásul az egyedi kialakítás miatt lehetőség van a hátoldali főmodul szelfizésre történő használatára is. Komoly előrelépés, hogy a nagy kijelzőből eltűnt a korábbi hatalmas szenzorsziget, melynek helyét egy apró, jobb oldalon lévő kameralyuk vette át.

©

Konklúzió

+ : továbbfejlesztett egyedi formaterv, látványos hajlítható kijelző, gyors működés, korrekt képminőség.

: a nagy és nehéz, középen kicsit gyűrött kijelző, nem bővíthető, csak 2x-es zoom, magas ár.

A Samsung Galaxy Z Fold2 az a termék, amelynek már tavaly, az eredeti Fold helyett kellett volna kijönnie. Az újdonság minden tekintetben sokkal kiforrottabb, mint az elődje, ennek ára viszont a még nagyobb méret és tömeg.

A Fold2 egy felettébb izgalmas okostelefon, amely egyedi kialakítása és hajlékony kijelzője révén sokak fantáziáját megmozgatja. Az viszont már más lapra tartozik, hogy a szürke hétköznapokban vajon hányan hajtogatnák szívesen a telefonjukat, amelyért ráadásul ezt megelőzően egy szabad szemmel igen jól látható összeget kell a kasszában hagyniuk.

Szinte biztosak lehetünk abban, hogy erről a termékkategóriáról még sokat fogunk hallani a közeljövőben, és 2021-re talán arra a szintre is eljutunk, hogy egy 750 ezer forintos telefonból a még magasabb ár még inkább elrettentő hatásától félve nem spórolnak ki egyes fontos és kevésbé fontos dolgokat. Ki tudja, ezen a szinten talán már idén is be lehetett volna vállalni például egy 800 ezer forintos árat, cserébe viszont egy abszolút fullos telefont kínálva. Minden másra pedig a Samsung portfóliójában ott az S20 Ultra és a Note20 Ultra "potom" 400-485 ezer forintos áron.

A többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja a HVG Tech rovatának facebookos oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Richter 263 millió dollárt fizetett a Janssen fogamzásgátló tapaszáért

A Richter 263 millió dollárt fizetett a Janssen fogamzásgátló tapaszáért

Szupermenő lett ez a vadonatúj 2020-as Moszkvics

Szupermenő lett ez a vadonatúj 2020-as Moszkvics

Felújítási támogatás: néha megéri inkább magunknak végezni a munkát, még ha emiatt le is mondunk az ingyenpénzről

Felújítási támogatás: néha megéri inkább magunknak végezni a munkát, még ha emiatt le is mondunk az ingyenpénzről