szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Google-féle Street View szó szerint ablakot nyit a világra, de ennek bizonyos szempontból hátrányai is vannak. Ám azok ellen néhány kattintással sokat tehetünk.

A Google Street View (magyarul Utcakép) szolgáltatását aligha kell bemutatni. Hasznossága pedig nehezen vitatható. Bizonyos problémák ugyanakkor előfordulhatnak vele. Ilyen lehet például, amikor olyan kép jelenik meg rajta, amelyet nem takartak ki jól, vagyis a lefotózott tárgy vagy ember a homályosítás ellenére is beazonosítható marad.

A keresőcég a leggyakrabban saját hatáskörben orvosolja ezeket, ám természetesen maguk a felhasználók is kérvényezhetik a javítást. Abban a korban, amikor minden információnkat megosztjuk a másikkal, ez különösen fontossá válhat – akkor is, ha csak az otthonunk fotóját szeretnénk elrejteni a többi internetező elől.

©

A saját otthonunk elrejtése kifejezetten egyszerű feladat az Utcaképen. Ehhez előbb nyissuk meg a szolgáltatást, majd keressünk rá saját címünkre, és válasszuk a Street View-s nézetet. (Ezt a képernyő bal részén lévő képre kattintva, vagy a kis sárga figura térképre helyezésével tehetjük meg a leggyorsabban.)

Ha ezzel is megvolnánk, állítsuk be úgy képet, hogy az otthonunk, illetve kitakarni kívánt objektum lehetőleg velünk szemben helyezkedjen el. Ezután navigáljunk a képernyő jobb szélére, majd a Hiba jelentése menüponthoz. Ezzel egy új ablakba, a Kifogásolható utcakép bejelentéséhez jutunk, ahol egy űrlap kitöltése után kérvényezhetjük a Google általi homályosítást. A kitakarás egy arc vagy akár egy rendszámtábla esetén is működhet.

Ha a bejelentést kitöltöttük (a magyar felületen másodpercek alatt végezhetünk), már csak egy e-mail-címet kell megadjunk, amin a Google szakemberei elérnek minket, és ahova értesítést küldhetnek a kérvényünk elbírálásáról.

Ha a vállalat jogosnak találja az igényt, és elhomályosítja az objektumot, akkor az visszavonhatatlanul úgy marad.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ötmilliót kap, aki elmondja, ki a Hummerjével és vizslájával eltűnt vállalkozó gyilkosa

Ötmilliót kap, aki elmondja, ki a Hummerjével és vizslájával eltűnt vállalkozó gyilkosa

Jane Goodall: "Egyes politikusok viselkedésében nem nehéz a hím csimpánzokra ráismerni"

Jane Goodall: "Egyes politikusok viselkedésében nem nehéz a hím csimpánzokra ráismerni"

A kormány ad még 800 millió forintot a pécsi fociakadémiára

A kormány ad még 800 millió forintot a pécsi fociakadémiára