szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Rusvai Miklós szerint sokkal több tesztre lenne szükség ahhoz, hogy kézben tartsák a koronavírus-járványt.

Koronavírus - a második hullám, a második lezárás
A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

A koronavírus-járvány miatt 14 milliárd forintot biztosít állami PCR-tesztekre egy október 1-jén megjelent kormányrendelet. De az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerint, ha ez kevés lesz, még több pénzt csoportosítanak át.

Rusvai Miklós virológus a hétfői RTL Híradónak azt mondta: nem a pénz a szűk keresztmetszet, hanem az, hogy mindössze 10 akkreditált laboratórium tesztjeit fogadják el hivatalosan, miközben akár 2-300 labor is képes lenne elvégezni a munkát, ha engednék. De lehet, hogy 500 ilyen is van.

“Ha bővítenék a Covid-tesztet végző laborok számát, akkor a területen dolgozó kollégák terhelését csökkenteni lehetne”, mondta a szakember az RTL Klubnak.

A hivatalosan kijelölt laborok fele Budapesten található, a másik öt szétszórva az országban.

A tárca azt közölte: a most akkreditált 10 laboratórium elegendő, mert így is naponta 12 ezer teszt végezhető. Rusvai ugyanakkor azt mondta, még a napi 20 ezer teszt is kevés lenne, mivel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a járvány akkor tartható kézben, ha 5 százalék alatt marad a pozitív esetek száma.

Ez Magyarországon jelenleg 10-15 százalék között mozog.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kepes András Demeter Szilárdról: Ez az ember így gondolkodik

Kepes András Demeter Szilárdról: Ez az ember így gondolkodik

Válaszolt Demeter Szilárd a Mazsihisznek

Válaszolt Demeter Szilárd a Mazsihisznek

Csontrészeg kamionos cikázott az M3-son, miután több autót összetört

Csontrészeg kamionos cikázott az M3-son, miután több autót összetört