szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Marsi kráterek láthatók azokon a fotókon, melyeket a NASA osztott meg nemrég. A képződményeket nem emberek fedezték fel, hanem az éles szemű mesterséges intelligencia.

A NASA Mars Reconnaissance Orbiter nevű űrszondájának fotóit böngészve figyelt fel új, eddig ismeretlen marsi kráterekre a mesterséges intelligencia. Az űrszonda fő feladata, hogy nagy felbontású képeket készítsen a vörös bolygó felszínéről és olyan helyek után kutasson, ahol majd landolni tudnak az első űrhajósok.

A krátereket, melyekről nemrég fotókat is közölt a NASA, meteorbecsapódás okozta. Az égitest darabjai valamikor 2010 márciusa és 2021 májusa között értek földet (pontosabban Marsot) a planéta Noctis Fossae nevű régiójában. Ez egy hosszú, keskeny, és igen sekély terület.

©

A The Next Web szerint a legnagyobb képződmény 4 méter széles, de még ez is túl kicsi ahhoz, hogy a tudósok detektálni tudják. E folyamat azért sem könnyű, mert a kutatók “kézzel” végzik ezt a munkát, úgy, hogy a szonda által készített, egyébként alacsony felbontású Mars-fotókat egyesével átnézik. Egy fotót körülbelül 40 percig tart a rendszernek beolvasnia, miután a szonda továbbította azt. Mivel ez rendkívül hosszú időt vesz igénybe (főleg többtucatnyi, olykor több száz felvétel esetén) a kutatók a mesterséges intelligenciát is segítségül hívták. A rendszert több ezer Mars-fotóval okosították fel, egy olyan adatkészlettel, amely számos, már felfedezett krátert tartalmazott. Aztán pedig megtanították rá, mit kell keresnie.

A rendszer gyorsaságát mutatja, hogy a korábbi, majdnem háromnegyed órás ellenőrzés képenként öt másodpercre rövidült, és olyan képződményeket is észrevett, melyeket a tudósok nem. Ezeket látni az új képeken.

©

A rendszer ugyanakkor továbbra sem használható emberi közreműködés nélkül, hiszen vannak olyan részletek, melyeket csak egy kutató képes észrevenni. A programot a NASA dél-kaliforniai központjában, a Jet Propulsion Laboratoryban (JPL) működtetik, tucatnyi nagy teljesítményű számítógép segítségével.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hitelből finanszírozzák a veszteséget Gerendai Károly éttermei

Hitelből finanszírozzák a veszteséget Gerendai Károly éttermei

Beiktatták Balog Zoltánt a püspöki hivatalába

Beiktatták Balog Zoltánt a püspöki hivatalába

Szijjártó: Ki kell iktatni a szélsőséges elemeket a magyar–ukrán kapcsolatokból

Szijjártó: Ki kell iktatni a szélsőséges elemeket a magyar–ukrán kapcsolatokból