szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Boris Johnson szerint nem lehetetlen, hogy 2030-ra 40 GW elektromos áram származzon a megújuló energiaforrásokból. Ha ez sikerül, minden brit, skót, észak-ír és walesi háztartás ebből kapná az áramot.

A globális felmelegedés visszaszorításának egyik legfontosabb eleme, hogy minél kevesebb fosszilis energiahordozót használjunk az energiaszükségletünk kielégítésére. Ennek jó módja lehet, ha az elektromos áramot nem szén- és gázerőművek, hanem napelemek vagy szélerőművek segítségével termeljük meg. Ez utóbbi kapcsán tett most egy igen komoly vállalást az Egyesült Királyság kormánya.

A Financial Times alapján az Engadget azt írja, Boris Johnson megígérte, hogy 2030-ra minden brit, walesi, észak-ír és skót otthon a tengerpartok közelébe telepített szélerőművekből kapja majd az elektromos áramot.

©

Hogy mindez sikerüljön, az erőműveknek 40 GW áramot kell majd megtermelniük. A kormány korábban már bejelentette, el akarják érni a 30 GW-ot, Boris Johnson pedig a 2019 végén tartott választások kampányában tett rá ígéretet, hogy 40 GW-ra növelik majd a megtermelt mennyiséget, ha megnyerik a választást. Márpedig decemberben megnyerték.

Azóta azonban beütött a koronavírus-járvány is, ami miatt a kormánynak jelentős összegeket kellett átcsoportosítania a munkahelyek védelme érdekében. Johnson szerint ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy letettek volna a kitűzött célról. A kormány a tervek szerint 160 millió fontot, vagyis mintegy 63 milliárd forintot költ majd a kikötőkre, valamint azokra a cégekre, amelyek az újgenerációs turbinák kifejlesztésén dolgoznak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hamarosan felszínre kerülhet a 74 éve lezuhant, gleccserbe szorult repülő

Hamarosan felszínre kerülhet a 74 éve lezuhant, gleccserbe szorult repülő

Novák Katalin szerint 1000 milliárd forint került már a családokhoz a babaváróval

Novák Katalin szerint 1000 milliárd forint került már a családokhoz a babaváróval

Meghalt a sportoló, akihez sámlira kellett állnia Vitray Tamásnak

Meghalt a sportoló, akihez sámlira kellett állnia Vitray Tamásnak