szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A fizikai Nobel-díj bejelentését követően az egyik díjazott Andrea Ghez azt mondta, hatalmas kirakósként gondol a tudományra. A fekete lyukakról szólva úgy fogalmazott, hogy azok létfontosságúak az univerzum építőköveihez. A szintén Nobel-díjjal elismert Reinhard Genzel reméli, lesz aki megiszik vele egy pohár bort. Roger Penrose-t pedig a zuhany alól hívták telefonhoz, hogy közöljék vele: Nobel-díjjal ismerik el munkáját.

A fekete lyukakat nagyon nehéz megérteni, ez teszi őket olyan vonzóvá – mondta Andrea Ghez, miután a Svéd Királyi Tudományos Akadémia kedden bejelentette, hogy két tudóstársával együtt ő kapja idén a fizikai Nobel-díjat. Az 55 éves amerikai kutató Reinhard Genzel német fizikussal osztozik a díj egyik felén, a másik felét pedig a brit Roger Penrose kapja. Mindhárman a fekete lyukakkal kapcsolatos úttörő eredményeikért részesülnek az elismerésben.

Andrea Ghez mindössze a negyedik nő Marie Curie (1903), Maria Goeppert-Mayer (1963) és Donna Strickland (2018) után a fizikai Nobel-díj kitüntetettjeinek sorában. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, nagyon komolyan veszi ennek felelősségét, és reméli, arra inspirál fiatal nőket, hogy a fizikát válasszák. "Sok örömmel járó terület. És ha valakinek szenvedélye a tudomány, nagyon sokat érhet el."

Reinhard Genzel először nem is akarta elhinni, hogy Nobel-díjat kap. A 68 éves asztrofizikus épp egy virtuális konferencián vett részt kedd délelőtt, amikor megcsörrent a telefonja. "Beleszól valaki, és azt mondja, itt Stockholm" – mesélte a svéd fővárosból érkező hívásról. Hozzátette, hogy nagyon elérzékenyült, könnyek szöktek a szemébe. Nem számított a díjra – jegyezte meg, utalva arra, hogy a tudósok általában csak igen idősen kapják meg a Nobel-díjat. Azért koccintottak egyet a hírre, de más tervei egyelőre nincsenek az ünneplésre, családja ugyanis épp nincs vele Münchenben. "De talán akad néhány kolléga, akik megisznak velem egy pohár bort" – mondta.

Genzel mesélt arról, hogy már az apja is fizikus volt, "sőt, rosszabb", ő is igazgató volt a Max Planck-intézetek hálózatában. Reinhard Genzel is az, az ő vezetésével működik a földönkívüli fizikával foglalkozó Planck-intézet. Nobel-díjára a csapatának is járó elismerésként tekint, de úgy véli, nem szabad elkényelmesedni tőle.

"A semmiből nem születik semmi" – mondta.

Hozzátéve, hogy a fiatalabb korosztálynak "tartania kell a labdát", keményen kell dolgozniuk.

Roger Penrose a bejelentést követően arról beszélt, hogy a fekete lyukakkal kapcsolatos legnagyobb rejtély az, hogy mi van a középpontjukban: a szingularitás, ahol a sűrűség és a gravitáció végtelenné vált. "A szingularitás a legnagyobb rejtvény, mert nem tudjuk, mihez kezdjünk vele. A fekete lyukak elfedik előlünk a szingularitást" - magyarázta, hozzátéve, hogy "halvány fogalmuk sincs, hogyan írják le a fekete lyukak közepén végbemenő fizikát, mert a sűrűség, a hőmérséklet és "a jó ég tudja, mi" mind felfoghatatlan. Azt is mondta, ha az emberiség mélyebben meg akarja érteni a fizika törvényeit, "meg kell érteni a szingularitást".

Penrose rendkívül megtisztelőnek nevezte, hogy Nobel-díjat kap, nagy örömmel vette a hírt, még akkor is, ha kissé szokatlan módon értesült róla, ugyanis a zuhany alól kellett kijönnie, amikor hívták.

Martin Rees brit királyi csillagász a 89 éves Roger Penrose-t méltatva azt mondta, az oxfordi professzor indította el az általános relativitáselmélet kutatásának reneszánszát az 1960-as években, és Stephen Hawkinggal közreműködött az ősrobbanásról és a fekete lyukakról szóló bizonyítékok megerősítésében. "Penrose és Hawking többet tett a gravitációról szerzett ismereteink elmélyítéséért, mint bárki más Einstein óta" – idézte őt az AP amerikai hírügynökség. "Sajnos ez a díj túlságosan későn jött ahhoz, hogy Hawking is részesülhessen az elismerésben" – tette hozzá, utalva arra, hogy Hawking 2018-ban halt meg, és a Nobel-díjat posztumusz nem ítélik oda.

Ezzel kapcsolatban Lutz Wisotzki, a potsdami Leibniz Asztrofizikai Intézet munkatársa azt mondta, Penrose jóslatai a fekete lyukak tulajdonságairól talán egy kicsivel még sarkalatosabbak, de természetesen Hawkingnak is látnoki megállapításai voltak.

Penrose annak igazolásáért részesül az elismerésben, hogy az általános relativitáselmélet erőteljesen megjósolja a fekete lyukak kialakulását, Genzel és Ghez pedig annak felfedezéséért, hogy egy szupermasszív kompakt objektum van a Tejútrendszer középpontjában. Ez a képződmény, amely a galaxis szívében meghatározza a csillagok pályáját, a jelenlegi elméletek szerint nem lehet más, mint egy nagytömegű fekete lyuk.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kigyulladt egy busz Óbudán

Kigyulladt egy busz Óbudán

Az A-Híd újíthatja fel a Lánchidat 18,8 milliárdért

Az A-Híd újíthatja fel a Lánchidat 18,8 milliárdért

Navalnij szabadon bocsátását követelik az európai vezetők és Biden leendő nemzetbiztonsági tanácsadója

Navalnij szabadon bocsátását követelik az európai vezetők és Biden leendő nemzetbiztonsági tanácsadója