szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sok magyar felhasználónak is ismerősek lehetnek a Homescapes és a Gardenscapes nevű játékok, amelyek hirdetése most egy brit szervezetet borított ki.

Két mobilos játék hirdetését is betiltotta a brit önszabályozó testület, az Advertising Standards Authority (ASA), mert szerintük a reklám és a tényleges alkalmazás között nem sok átfedés van.

A BBC szerint a Homescapes és a Gardenscapes nevű játékok – mindkettőt a Playrix fejlesztette – hirdetéseiben azt láthatták a felhasználók, hogy a szorult helyzetben lévő karaktereket a megadott csapszegek megfelelő sorrendű kihúzásával tudják megmenteni.

©

Csakhogy a játékban egészen másfajta feladatokat kell megoldani. Mindkét játékmenet lényege, hogy egy házat/keretet kell felújítani, ahhoz pedig, hogy a felhasználó előrébb jusson, a Candy Crush-éhoz hasonló feladatokat kell megoldania. (Ezek az úgynevezett match three-típusú játékok.) Ennek ellenére a netes reklámokban úgy tűnt, ennél sokkal izgalmasabb feladványokat kell megoldaniuk a felhasználóknak.

©

A reklám mindenesetre úgy tűnik, bejött, a Play áruházban ugyanis mindkét app 100 milliónál is több letöltésnél tart.

Az ASA számára egy március és április során futó Facebook-hirdetés tette be a kaput, ami szerintük teljes mértékben félrevezető volt. Annak ellenére, hogy a hirdetés alján feltüntették, hogy az eredeti játék másként néz ki, az ASA a panaszosok oldalára állt.

A Playrix azzal védekezett, hogy a hirdetésben látható mini játékok valóban benne vannak az appban – igaz, olyan sok szintet kell addig teljesíteni, hogy a legtöbb játékos valószínűleg soha nem éri el őket. Ezen azóta a fejlesztők változtattak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Akkora a szmog, hogy két településen már veszélyes a levegő minősége

Akkora a szmog, hogy két településen már veszélyes a levegő minősége

Ilyen mélyen még soha nem láttunk bele, miért várat magára a kiállás az SZFE mellett

Ilyen mélyen még soha nem láttunk bele, miért várat magára a kiállás az SZFE mellett

A halottak napját idézi meg a Trafóban a Fran Palermo

A halottak napját idézi meg a Trafóban a Fran Palermo