szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai elnökválasztáshoz közeledve a YouTube is nagyobb fordulatszámra kapcsol, hogy megtisztítsa a platformot az összeesküvés-elméleteket terjesztő QAnontól.

A Facebook először augusztusban kezdte el be- és letiltani a QAnon nevű mozgalomhoz köthető csoportokat tagok fiókjait, majd októberben nagyobb fokozatra kapcsoltak, és a közösségi oldalon, valamint az Instagramon is törölni kezdték az egyes tagok személyes profiljait is. Most a YouTube lépett egy határozottat, és ennek sem fognak különösebben örülni a mozgalom hívei.

A videómegosztó az amerikai elnökválasztáshoz közeledve jelezte, az algoritmusok és a moderátorok eddigieknél is nagyobb erőbedobással igyekeznek gátat szabni azoknak a káros, erőszakot dicsőítő tartalmaknak, amiket "egyének vagy csoportok" terjesztenek, és amelyeket az összeesküvés-elméletek szítanak. Ilyen például a QAnon – példálózott a YouTube.

©

A mozgalom eredetileg a 4chanen és az 8chanen szerveződött, majd sikerült bekerülniük a köztudatba is. A mozgalom tagjai egyebek között azt gondolják, hogy Donald Trump amerikai elnök titokban küzd az úgynevezett "mély állam" vagy "háttérhatalom" képviselőivel. Ezek között az emberek között a QAnon szerint sátánista pedofilhálózatok és gyermekkereskedők is találhatók. A QAnon-tagok több mint két éven keresztül e rejtélyes "ellenség" vezetőjeként egy magas rangú kormányzati tisztségviselőt emlegettek, de nem nevezték meg, csupán annyit írtak róla: ő a "Q".

A YouTube eddig már több száz csatornát és több ezer, a mozgalommal kapcsolatos videót törölt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mennyire könnyen javítható az iPhone 12? Itt a válasz

Mennyire könnyen javítható az iPhone 12? Itt a válasz

Csak a tisztán elektromos autók parkolhatnának ingyen a fővárosban

Csak a tisztán elektromos autók parkolhatnának ingyen a fővárosban

Annyi lélegeztetőgépet vett a külügy, hogy a felesleges gépeket most megpróbálja eladni

Annyi lélegeztetőgépet vett a külügy, hogy a felesleges gépeket most megpróbálja eladni