szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jól sikerült a SpaceX legújabb tesztje, így most már lényegében szabad az út, hogy a sztratoszféra alsó határáig repüljön a Csillaghajó, amely embereket is visz majd a Marsra.

Minden jel szerint nem kell már sokat várni arra, hogy a SpaceX újra a magasba emelkedjen a Starship (Csillaghajó) nevű űrhajóval. Ha minden jól megy, az űreszközt 15 kilométeres magasságba lövik fel, ahonnan aztán visszatérve remélhetőleg biztonságban ér majd földet.

Ezt megelőzően persze van még bőven dolga a SpaceX csapatának, a legfontosabb próbát azonban sikerrel teljesítették: begyújtották a három darab Raptor hajtóművet, hogy megnézzék, minden rendben van-e velük. Ahogy az Elon Musk Twitter-bejegyzéséből is kiderül: jól sikerült a teszt, a rendszer úgy működött, ahogy kellett.

A hajtómű bekapcsolása jót jelent, hiszen az ilyen próbákat közvetlenül a tesztrepülések előtt szokták elvégezni. Vagyis ha minden jól megy, még az idei esztendőben láthatjuk, ahogy magasba emelkedik a szerkeszet.

A Starship egyébként már az orrkúpot is megkapta, így kezd egészen űrhajó formája lenni a szerkezetnek.

A Raptor hajtóművet egyébként először 2019 áprilisában próbálták ki, az a teszt is igen látványos volt. A Starshipnek egyébként hat darab ilyen hajtóműve lesz, ezekből hármat a világűrbéli használatra optimializálnak. Magának a hordozórakétának pedig 30 darab ilyen hajtómű működésére lesz szüksége, hogy el tudjon indulni a Földről.

Ha minden jól megy, ezzel juthatunk majd el a Marsra is. Hogy mikor, azzal kapcsolatban Elon Musk már egészen konkrét dátumot is mondott.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meglódult az elektromosautó-piac Európában

Meglódult az elektromosautó-piac Európában

A Kulka név nem csak a színpadon, az orvostudományban is feledhetetlen

A Kulka név nem csak a színpadon, az orvostudományban is feledhetetlen

Meghalt a klasszikus Star Wars Darth Vadere, Dave Prowse

Meghalt a klasszikus Star Wars Darth Vadere, Dave Prowse