szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Néhány éven belül kész lehet az az újfajta űrhajó, amellyel távirányítással (vagyis hús-vér legénység nélkül) a Marsot is elérhetjük Elon Musk szerint.

Ha minden a terv szerint alakul, 2024-ben legénység nélküli űrhajó landolhat a Marson – erről a SpaceX milliárdos vezetője, Elon Musk beszélt a Mars Társaság egyik minap zajlott (online) közgyűlésén. A Space.com szerint a küldetést a Csillaghajó (Starship) nevű űrhajó egy újfajta változatával tervezik végrehajtani.

Ehhez persze a járművet is meg kell építeni, de Musk ez ügyben is optimista: azt állította, hogy a munka nagy része 2023-ra befejeződhet, a hátralévő időben pedig minden mást elvégezhetnek, hogy a kinézett 2024-es start összejöjjön. Musk egyébként 2022-ben is robotrepülőt akart küldeni a Marsra, de a SpaceX letett a dátumról.

A Mars-missziókat azért sem könnyű eltervezni, mert a Föld és a Mars 26 havonta kerül a legközelebb egymáshoz.

A Starship űrhajó egy prototípusa idén augusztusban hajtott végre sikeres tesztrepülést. Már ha repülésnek lehet nevezni azt, hogy egy óriási, flakonszerű elem a magasba emelkedett. Úgyhogy még jó pár kísérletet kell elvégezni, mire a szerkezet olyan állapotba kerül, hogy messzebbre is eljusson. Musk erről legutóbb úgy nyilatkozott: pár száz ember halála is benne van a pakliban.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Állást kínált, tizenévesektől is intim fotókat kért egy budapesti férfi

Állást kínált, tizenévesektől is intim fotókat kért egy budapesti férfi

Már vagyonkezeléssel is foglalkozik a hazai randivonalak királya

Már vagyonkezeléssel is foglalkozik a hazai randivonalak királya

A Színházi Társaság cáfolja Szabó Lászlót

A Színházi Társaság cáfolja Szabó Lászlót