szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Néhány éven belül kész lehet az az újfajta űrhajó, amellyel távirányítással (vagyis hús-vér legénység nélkül) a Marsot is elérhetjük Elon Musk szerint.

Ha minden a terv szerint alakul, 2024-ben legénység nélküli űrhajó landolhat a Marson – erről a SpaceX milliárdos vezetője, Elon Musk beszélt a Mars Társaság egyik minap zajlott (online) közgyűlésén. A Space.com szerint a küldetést a Csillaghajó (Starship) nevű űrhajó egy újfajta változatával tervezik végrehajtani.

Ehhez persze a járművet is meg kell építeni, de Musk ez ügyben is optimista: azt állította, hogy a munka nagy része 2023-ra befejeződhet, a hátralévő időben pedig minden mást elvégezhetnek, hogy a kinézett 2024-es start összejöjjön. Musk egyébként 2022-ben is robotrepülőt akart küldeni a Marsra, de a SpaceX letett a dátumról.

A Mars-missziókat azért sem könnyű eltervezni, mert a Föld és a Mars 26 havonta kerül a legközelebb egymáshoz.

A Starship űrhajó egy prototípusa idén augusztusban hajtott végre sikeres tesztrepülést. Már ha repülésnek lehet nevezni azt, hogy egy óriási, flakonszerű elem a magasba emelkedett. Úgyhogy még jó pár kísérletet kell elvégezni, mire a szerkezet olyan állapotba kerül, hogy messzebbre is eljusson. Musk erről legutóbb úgy nyilatkozott: pár száz ember halála is benne van a pakliban.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mégsem akkora sikertörténet a szlovák országos tesztelés, mint amekkorának elsőre tűnt

Mégsem akkora sikertörténet a szlovák országos tesztelés, mint amekkorának elsőre tűnt

Az USA-ban már elkezdődött: ismét felütötte a fejét a vécépapírhiány

Az USA-ban már elkezdődött: ismét felütötte a fejét a vécépapírhiány

Szabálytalan közpénzfelhasználás miatt vizsgálat indult a volt japán kormányfő ellen

Szabálytalan közpénzfelhasználás miatt vizsgálat indult a volt japán kormányfő ellen