szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy kényelmesnek tűnő, adatvédelmi szempontból azonban kissé aggályos funkció bevezetésén gondolkodhat virtuális asszisztensénél a Google.

A mesterséges intelligenciával dolgozó virtuális asszisztensek kétségkívül hasznos eszközök. Ilyen kapott helyet az okostelefonokban, vagy például a Google Nest Hub Max nevű dedikált otthoni eszközben is.

Jelenleg, ha aktiválnánk az asszisztenst, speciális kulcsszavakkal (például a "Hey, Google" paranccsal) kell felébreszteni a semmittevésből, hogy onnantól figyeljen arra, amit modunk, azaz várja a parancsunkat. Ezek a kulcsszavak vagy kifejezések – írja a Slashgear – nemcsak arra szolgálnak, hogy felébresszék az intelligens hangszórót, hanem egyúttal védik is a felhasználó magánéletét azzal, hogy a készülék nem rögzít mindent, amit hall. Egyes modellek nem is csatlakoznak az internethez addig, amíg fel nem ébresztik őket a a megfelelő kifejezéssel.

Lehet, hogy nem tart mindenki az adatvédelemtől? Az egyik szivárogtató, Jan Boromeusz szerint a Google valami érdekessel kísérleteik: a Nest Hub Max egységén egy Blue Steel elnevezésű „Dogfood”, azaz kísérleti funkció látható, ami a közelség észlelésével ébresztené fel a Google asszisztenst. Úgy tűnik, hogy az asszisztens automatikusan inaktív állapotba kerül, ha a közeledés után nem történne további mozgás vagy beszéd.

©

Hogy ez a funkció pontosan hogyan működne, az egyelőre kérdéses, azaz nem tudni, hogy ultrahangot vagy az eszköz webkameráját használná-e. Lehet, hogy az új funkció kényelmesnek tűnhet, azonban meglenne az ára is: elképzelhető, hogy az eszköz rögzítené és feltöltené a beszélgetéseket (a távoli szerverre, hogy ott elemezhesse a rendszer, a beszélgetésből neki szól-e valami), csak azért, mert valaki éppen lépett egyet a szobában.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Debrecenben nyílik meg a Xiaomi első vidéki üzlete

Debrecenben nyílik meg a Xiaomi első vidéki üzlete

Megérkezett az enyhülés, akár 10 fok is lehet

Megérkezett az enyhülés, akár 10 fok is lehet

104 évesen győzte le a koronavírust egy világháborús veterán

104 évesen győzte le a koronavírust egy világháborús veterán