szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Karikó Katalin elmondása szerint sem a Magyar Tudományos Akadémia, sem a magyar innovációs miniszter nem gratulált még neki, de “ami késik, bizonyára nem múlik”. A biokémikus egy immunológussal együtt fedezte fel azt a módosított ribonukleinsavra épülő módszert, melyre alapozva készülnek most a legígéretesebb koronavírus-vakcinák.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

“A technológia az elmúlt 15-20 évben nagyon sokat fejlődött. Például 2003 óta tudunk fehérjét kódoló, szintetikusan készített gént előállítani, amelyből két óra alatt elkészíthető a módosított mRNS, ami aztán a szervezetbe bejuttatva működésbe lép” – mondta Karikó Katalin a HVG hetilapnak arról, hogyan lehetett ilyen gyorsan megcsinálni a Covid-vírus ellen védő oltásokat.

A módszert tudóstársával együtt kidolgozó, szolnoki születésű biokémikus a BioNTech nevű oltóanyaggyártó vállalat alelnöke, mely épp szerdán közölte, hogy a Pfizerrel közösen létrehozott vakcinájukat hivatalosan is engedélyezték az Egyesült Királyságban. A koronavírus ellen fejlesztett szer 95 százalékos védettséget ad a páciensnek, és az eddig elvégzett, több tízezer ember bevonásával zajlott tesztek alapján nem okoz erős, vagy komolyabb mellékhatást.

A most 65 éves tudós 1978-ban diplomázott a szegedi egyetem biológia szakán, majd a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban kezdte pályáját. Létszámleépítés címén 1985-ben elküldték. Még abban az évben családjával az Egyesült Államokba költözött, azóta is ott él és dolgozik.

A hírekben Karikó Katalint ma már Nobel-esélyes kutatóként emlegetik.

A magyar tudóssal készült interjút a HVG hetilap csütörtökön megjelenő friss számában és hétvégétől a hvg360-on olvashatják.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A hó pénteken sem olvad el, sőt, lesz, ahol még több esik

A hó pénteken sem olvad el, sőt, lesz, ahol még több esik

Újabb Sparoknál lehet hamarosan villanyautót tölteni

Újabb Sparoknál lehet hamarosan villanyautót tölteni

Trump: Egyértelműen elítélem az erőszakot, amelynek a múlt héten lehettünk tanúi

Trump: Egyértelműen elítélem az erőszakot, amelynek a múlt héten lehettünk tanúi