szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

22 millió adag Covid-19 elleni védőoltást vásárol Portugália, hogy néhány szakaszban milliókat tegyen védetté. A vakcinákat ingyen kapná a lakosság.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Portugáliában a közegészségügyi szolgálat lesz a felelős a koronavírus elleni védőoltás kiosztásáért, az oltás mindenki számára ingyenes és önkéntes lesz – közölte csütörtökön Marta Temido egészségügy-miniszter.

A kormány oltási stratégiáját ismertetve a miniszter elmondta, hogy Portugália 22 millió adag Covid-19 elleni védőoltást vásárol 200 millió euró (718 millió forint) értékben. Az ország gyógyszer-engedélyeztetési hatóságának vezetője, Rui Santos Ivo elmondta, hogy Lisszabon a CureVac, a Pfizer-BioNTech, a Moderna, a Johnson&Johnson, a Sanofi a GSK potenciális vakcináira kötött szerződéseket.

Portugál illetések elmondták, hogy Lisszabon 1 millió embert akar beoltani január és legkésőbb április, de talán már február között, a szállítások függvényében. Az elsődlegesen beoltandó személyek csoportjában lesz 400 ezer 50 év feletti lakos, akit sérülékenyebbé tesznek a betegségei a Covid-19-cel szemben – közölte a kormány.

[Engedélyezték a briteknél a BioNTech és a Pfizer 95 százalékos koronavírus-vakcináját]

Az első csoportban lesz továbbá 300 ezer, az első vonalban dolgozó egészségügyi dolgozó, mentős és rendőr, valamint 250 ezer, idősotthonban lakó és dolgozó.

A második szakaszban – 1,8 millió ember – oltanak be minden 65 év feletti lakost, valamint a különböző betegségekben, így cukorbetegségben és elhízásban szenvedő 55 és 65 év közötti lakosokat. A harmadik szakaszban kapja meg a védőoltást Portugália 10,5 milliós népességének fennmaradó része, bár az elsődlegességi szempontok a járvány alakulásának függvényében változhatnak.

Portugáliában hivatalosan több mint 307 ezer fertőzöttet és több mint Covid-19-nek tulajdonított 4700 halálesetet tartanak nyilván.

António Costas kormányfő figyelmeztetett, hogy az oltási programban számtalan bizonytalanság van, úgy mint a gyártók szállítási ideje és az európai uniós hatóságok engedélyezése.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bonyolultabb a helyzet annál, hogy csak az ipar és a közlekedés felelős a légszennyezettségért

Bonyolultabb a helyzet annál, hogy csak az ipar és a közlekedés felelős a légszennyezettségért

Ezt a luxus Kiát még az emblémája sem árulja el

Ezt a luxus Kiát még az emblémája sem árulja el

Lehajtott az M6-osról egy Mazda, fa állította meg

Lehajtott az M6-osról egy Mazda, fa állította meg