szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sok olyan műtárgyat próbálnak eladni a Facebookon, amit bűnözők háborús területekről loptak el. Ez utóbbi tevékenység háborús bűncselekménynek számít, amely felderítését jelenleg csak megnehezíti a más érdekekre hivatkozó közösségi oldal.

Alig egy hónappal ezelőtt a líbiai Derna városában élő egyik műkereskedő egy igen szokatlan hirdetést tett közzé a Facebookon. Egy olyan grékó-román szobrot kínált eladásra, ami pont úgy néz ki, mint minek múzeumban lenne a helye. Nem véletlenül, a műtárgy ugyanis valóban egy múzeumból származik – amit mostanra már kifosztottak.

A kereskedő több fényképet is készített a szoborról, amit különböző zárt Facebook-csoportokban kínált eladásra. Ezt elvileg nem tehetné meg, a közösségi oldal ugyanis június óta tiltja a műtárgyak kereskedelmét a platformon, ám mivel az ilyen bejegyzések zöme arab nyelven íródik, a cégnek se eszköze, se kapacitása nincs arra, hogy ezeket levadássza. A The Verge szerint ennek is köszönhető, hogy virágzik a feketekereskedelem a Facebookon.

©

A magazin által idézett szakértő szerint a probléma azzal kezdődik, hogy ha a Facebook talál is egy olyan csoportot, amiben műtárgyakat árulnak, egyszerűen törli azt. Mindez azonban hiba, így ugyanis a lopott műtárgyra szakosodott szakemberek nem tudják azt rendesen tanulmányozni. Katie Paul, a lopott műtárgyakat és azok kereskedelmét megfigyelő Athar Project társelnöke úgy érvel, ez azért különösen nagy gond, mert ez egyúttal a háborús bűnök egyértelmű bizonyítékait tüntetni el.

Igaz, nem is először tesz hasonló lépést a közösségi oldal: a cég azonnal törli a platformról például egy gyilkosság fotóját. Ez persze egyfelől helyes, másfelől viszont rendkívüli módon megnehezíti azoknak a dolgát, akik az emberi jogok megsértésének eseteit nyomoznák ki. "A Facebook létrehozott egy problémát, és ahelyett, hogy javítana a helyzeten, csak még rosszabbá teszi azt" – véli Katie.

Ezekben az esetekben ugyanis már nem egyszerű műtárgylopásokról van szó. A helyzet különösen súlyos azokon a területeken, ahol jelenleg is zajlanak a harcok. Az ilyen területekről műtárgyakat lopni háborús bűncselekmények számít. 2014 óta ezek jórészt az olyan terrorszervezeteket juttatják bevételekhez, mint például az Iszlám Állam. Ennek melegágya, hogy a Közel-Keleten rengeteg műtárgy található, amelyek kereskedelme nem olyan szigorúan ellenőrzött, mint a kábítószereké vagy a fegyvereké.

A fent látható szobrot áruló illető 5-18 ezer főt számláló csoportokban tette közzé a bejegyzését. Ezekben a tagok egymásnak adnak tippeket ahhoz, hogy honnan lehetne megszerezni a régiségeket. Az Athar egyébként jelen pillanatban 130 ilyen csoportot tart megfigyelés alatt.

A The Verge beszámolója szerint az egyik szíriai Facebook-csoportban, amelynek 340 ezer tagja van, egy olyan bejegyzés jelent meg, amelyben lopott mozaiklapokat árulnak. Bár volt, aki szerint ez helytelen, mások épp ezt a véleményt nevették ki.

©

Samuel Hardy, a római Norvég Intézet kutatója szintén károsnak tartja a Facebook törlős módszerét. Mint mondta, ezzel nemcsak szem elől tévesztik a műtárgyat, de azt is megnehezíti, hogy megakadályozzák, hogy az abból származó pénz eljusson az adott terrorszervezethez.

A Facebook egyelőre nem kommentálta a kutatók állításait.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Győzelemmel nyitott a magyar válogatott a kézilabda-vébén

Győzelemmel nyitott a magyar válogatott a kézilabda-vébén

Kínában állítják: már majdnem teljesen helyreállt a légi közlekedés

Kínában állítják: már majdnem teljesen helyreállt a légi közlekedés

Lengyelország törvénnyel akadályozná meg a facebookos tiltásokat

Lengyelország törvénnyel akadályozná meg a facebookos tiltásokat