szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem irritálja a bőrt, nem párásodik be tőle a szemüveg, cserébe viszont nehéz – ezek a főbb jellemzői annak a különös sapkának, melyet a koronavírus ellen fejlesztett ki egy kanadai feltaláló.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

“Olyan érzés, mintha egy esernyő alatt állnánk” – állítja a koronavírus ellen kitalált, különös védelmi eszközéről, a BioVyzr nevű pajzsról Al-Qaysi. A kanadai férfi által készített búra feltalálója szerint hatékony védelmet jelent a világjárványért felelős kórokozó ellen. A fejfedőhöz hasonló eszköz mindössze 2,5 kilogramm súlyú, így hosszabb időn át is kényelmes viselni, emellett érzékeny bőrűek és szemüvegesek is hordhatják.

A feltaláló a Kanadában is fokozódó járványhelyzet előtt találta ki a különleges öltözetet, amellyel szerinte fokozható szeretteink és a frontvonalban dolgozó orvosok, ápolók biztonságérzete. Al-Qaysi szerint a maszkok ugyan remek védelmet adnak, de csak akkor, ha helyesen viselik azokat. Az igazításukhoz pedig muszáj hozzáérni az archoz, ami nem higiénikus. A BioVyzr esetében nincs szó ilyenről, a viselője két kesztyűvel kiegészített zsebbel rendelkezik, ami meggáltolja, hogy az ujj közvetlenül a bőrhöz érjen.

Az öltözet KN95 típusú szűrőkkel van felszerelve, és mivel az eleje teljesen átlátszó, a vele való kommunikáció is nagyjából olyan, mint a járvány előtti időkben.

©

A Tech Times szerint a pajzsot egy Indiegogo-kampány keretében valósította meg a feltaláló; a projektet közel egymillió dollárral támogatták. A szállítás már elkezdődött, Al-Qaysi szerint a termék iránt tízezres számban mérhető az érdeklődés. Olcsónak ugyanakkor nem mondanánk, az egyik partneroldalon több mint 100 ezer forintnyi összeget kérnek egyetlen darabért.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
6201 új fertőzött, elhunyt 108 beteg

6201 új fertőzött, elhunyt 108 beteg

1000 képkocka/másodperc sebességgel rögzítették, hogyan működik egy régi, filmes videokamera

1000 képkocka/másodperc sebességgel rögzítették, hogyan működik egy régi, filmes videokamera

Az én hetem: Lackfi János látja a home office-ban lopakodó lelket és halált

Az én hetem: Lackfi János látja a home office-ban lopakodó lelket és halált