szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Huawei és a szintén kínai Megvii közösen dolgozott ki egy olyan rendszert, ami felismerte a Kínában élő kisebbség, az ujgurok tagjait.

A Huawei olyan arcfelismerő szoftvert készített, amely képes azonosítani az ujgur kisebbséghez tartozó embereket, majd ha ez megtörtént, automatikus riasztást küldött a hatóságoknak – számolt be róla a The Washington Post. A lap birtokába került dokumentumok szerint a Huawei 2018-ban az arcfelismerő technológiák fejlesztésében élen járó kínai vállalattal, a Megviivel közösen tesztelt egy olyan, a mesterséges intelligencián alapuló kamerarendszert, ami képes megállapítani a tömegben lévő egyének életkorát, nemét és etnikumát.

Az elmúlt években különböző forrásokból többször is arról lehetett hallani, hogy Kína internálótáborokban tartja fogva az ujgurokat. Az ENSZ 2018-as jelentése szerint mintegy 1 millió emberről lehet szó, ezeket a táborokat pedig szakmai továbbképzésnek álcázzák. Tavasszal pedig az is felmerült, hogy a kényszermunkán dolgoztatott emberek termelhetnek a világ vezető techcégeinek Kínában.

A The Washington Post most az IPVM nevű szervezettel közösen bukkant rá arra a dokumentumra a Huawei weboldalán, ami a technológia működését részletezi. Miután a fejlesztésről kérdezték volna a kínai céget, a dokumentum eltűnt a weboldalról, ugyanakkor a vállalat elismerte annak létezését.

A Huawei szóvivője arról beszélt, hogy ez csupán egy teszt volt, élesben nem használták a technológiát. Ráadásul a cég csak általános felhasználásra szánt eszközöket szállít az ilyen tesztelésekhez, algoritmust sosem fejleszt hozzá. A dokumentum szerint a teszthez a Huawei biztosította a szervereket, az infrastruktúrát és a kamerákat is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Paramount+ néven indul új streaming szolgáltató, ami idővel Magyarországon is elérhető lesz

Paramount+ néven indul új streaming szolgáltató, ami idővel Magyarországon is elérhető lesz

Három évet is érhet egy ellopott KRESZ-tábla a bíróságon

Három évet is érhet egy ellopott KRESZ-tábla a bíróságon

Nem akarnék meghalni még - Megrázó riportban mutatják be a dunaszerdahelyi kórházat

Nem akarnék meghalni még - Megrázó riportban mutatják be a dunaszerdahelyi kórházat