szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Néhány kiegészítő, néhány szoftver, és az új M1-es lapkával dolgozó Macek képesek lehetnek arra, amit senki sem gondolt róluk.

Az utóbbi idők egyik vitathatatlan technológiai bravúrja az Apple saját lapkakészlete, illetve az ezzel dolgozó számítógépek (egy 13”-os MacBook Air, egy ugyancsak 13”-os MacBook Pro és egy Mac mini). Benchmarkok már igazolták az új chipkészlet – Intelt megszégyenítő – képességeit, azonban van, amiben az inteles eszközök jobbak: eggyel több külső kijelzőt támogatnak, mint az újdonságok – legalábbis papíron. Azonban kiderült, ez sem egészen igaz: valójában kétszer annyival is elboldogulnak, de ehhez meg kell szereznie néhány kiegészítőt és telepítenie kell néhány szoftvert.

A Mac számítógépekhez csatlakoztatható kijelzők száma – magyarázza a Slashgear – a csatlakoztatott monitorok felbontásától függ. Az Intel processzoros Mac mini például három 4K monitort vagy egy 5K és egy 4K monitort kezelhet. Az M1 lapkakészlettel dolgozó Mac minihez ezzel szemben csak egy 6K monitort és egy 4K képernyőt lehet csatlakoztatni két különböző porton keresztül.

Az egyik youtuber viszont érdekes felfedezést osztott meg: az M1-es Mac számítógépek több monitort tudnak támogatni, mint amiről az Apple beszél. Az Apple processzorával dolgozó Mac minihez akár hat monitor is csatlakozhat, az M1-es MacBook Air és MacBook Pro öt külső kijelzőt támogathat (a beépített képernyőt számítva összesen hatot). Persze a monitorok száma ezúttal is függ azok felbontásától.

A youtuber egyébként megosztja e különleges trükk titkait is, például azt, hogy DisplayLink adaptereket kell használni a HDMI monitorok csatlakoztatásához a Macek USB-C portjain keresztül. Ezekre az adapterekre Mac illesztőprogramot is telepíteni kell, és bízni kell abban, hogy dolgoznak a macOS Big Sur rendszeren. És egy újabb jó pont az M1-nek: úgy tűnik, hogy a processzor jól kezeli az összes hozzáadott hardvert.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már elektromos autót is gyártunk, megérkezett a Mercedes EQB

Már elektromos autót is gyártunk, megérkezett a Mercedes EQB

Dobozok hullottak le egy román kisbuszról az M1-es-en – videó

Dobozok hullottak le egy román kisbuszról az M1-es-en – videó

Negyven alatt nem is húztak számot a lottón

Negyven alatt nem is húztak számot a lottón