szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Földtől körülbelül 4,2 fényévre lévő, a Proxima Centauri közeléből érkezett rádiójelet fogtak be csillagászok, akik a fejlett földönkívüli intelligencia után kutatnak.

A Naphoz legközelebbi csillag, a Proxima Centauri irányából érkező rádiójelet észleltek a földönkívüli élet nyomai után kutató csillagászok – írta a The Guardian. A Proxima Centauri a Földtől nagyjából 4,24 fényév távolságra található. A közelében két bolygót azonosítottak a közelmúltban: az egyik a 2016-ban felfedezett Proxima b, a másik pedig a Proxima c, amelyre tavaly bukkantak rá.

A rádiójelet az úgynevezett Breakthrough Listen projekt során fogták be, amely egyike az orosz milliárdos, a Yuri Milner által támogatott kutatásoknak. A jelet a Parkes Obszervatórium rádióteleszkópjával rögzített adatsorból szűrték ki, de a felvétel nem most készült – tavaly áprilisból származik. A hatalmas adathalmaz áttekintése azonban hosszú idő, ezért is tartott ilyen sokáig az elemzése.

A jelsugarat a 982 megahertzes tartományban észlelték, ami azért is furcsa, mert ezen a hullámhosszon nem igazán kommunikálnak olyan földi eredetű eszközök, mint a műholdak. Az is lehet persze, hogy a jelet valamilyen természeti folyamat gerjesztette, de ennek tisztázása még várat magára.

A felfedezés jelentőségét némiképp csökkenti, hogy a jelet mindeddig egyetlen kutatócsapat észlelte, amely már most a csillagászokat régóta izgalomban tartó Hűha! jelhez hasonlítja azt. Utóbbi egy 1977-ben detektált, keskenysávú rádiójel, amely olyan jellemzőkkel bírt, amelyek egy lehetséges földön kívüli civilizációtól való származásra utaltak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!