szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Jupiter és a Szaturnusz majdnem 800 évvel ezelőtt volt egymáshoz annyira közel, mint amennyire december 21-én éjszaka lesz. Legközelebb 2080-ban láthatunk majd ilyesmit.

Akinek van olyan szerencséje, hogy az ország olyan részén tartózkodik, hogy hétfő éjszaka és kedd hajnalban kevésbé lesz felhős az égbolt, annak mindenképpen érdemes lehet szemügyre vennie azt.

A Magyar Csillagászati Egyesület havi Égi kalendáriumában az olvasható, hogy december 21-én 20 óra előtt, és december 22-én hajnali 5 óra után is látható lesz a Szaturnusz és a Jupiter együttállása – vagyis még a kijárási tilalom előtt és után is lesz alkalmunk megcsodálni a két bolygót. Az eseményről itt írtunk bővebben.

©

Mindez önmagában nem ritka jelenség, ugyanis a Naprendszerünk planétái a pályájuk miatt 20 évente – a Földről nézve – közel kerülnek egymáshoz, ám ezúttal olyan szoros lesz az együttállás, amilyenre legutóbb 794 évvel ezelőtt volt példa.

Aki a mostani alkalomról lemarad, legközelebb 2080-ban lesz lehetősége hasonló helyzetben látni a Jupitert és a Szaturnuszt. Az eseményre a Google is felhívta a figyelmet, a cég keresőjének főoldalán ezért látni együtt a két bolygót a Földdel.

Nem mellesleg: az esemény a téli napfordulóra esik, ami még különlegesebbé teszi az egészet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Óriási gázbuborékot fedezett fel az eRosita űrteleszkóp

Óriás gázbuborékot fedezett fel a Tejútrendszertől délre az eRosita német űrteleszkóp. Ez a röntgenteleszkóppal végzett első, teljes égboltvizsgálat első eredménye – közölte a garchingi Max Planck Intézet (MPE).