szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A történelemben soha nem volt még lehetőség arra, hogy egy, az 1900-as évek elején készült videót ennyire közel érezzünk magunkhoz. A YouTube-ra most sorra kerülnek fel az alaposan feljavított minőségű felvételek, de a történészek szerint ez nem biztos, hogy valóban jó dolog.

Az elmúlt bő egy évben több olyan videó is megjelent már a YouTube-on, ahol – a mesterséges intelligenciát segítségük hívva – a felhasználók felskálázták a múlt században készült videókat. Elég csak a NASA holdjáróján tett utazásra, vagy Louis Lumière legendás filmjére, A vonatra gondolni.

A fenti alkotásokat – ahogy több másikat is ezeken kívül – 4K-s febontásúra, és 60 képkocka/másodperc lejátszási sebességűre konvertálták át, így az eredeti, darabos mozgás helyett szép, dinamikus és jó felbontású felvételt láthatunk, ami mindenkinek tetszik – gondolhatnánk.

A Wired szerint a történészek egyáltalán nem örülnek annak, hogy modernizálják ezeket a felvételeket. A szakemberek még arról is vitatkoznak, hogy szabad-e egyáltalán a fekete-fehér képeket színessé alakítani, nemhogy ilyen mértékben belenyúlni egy-egy történelmi dokumentumként szolgáló videóba.

Luke McKernan, a British Library mozgókép-gyűjteményének kurátora Peter Jackson 2018-as, Akik már nem öregszenek című dokumentumfilmjét hozta fel, melyben a rendező az első világháború nyugati frontján rögzített képkockákból készített alkotást. Szerinte azzal, hogy a videókat feljavította, csak növelte a különbséget a mai és a régi kor között, mert mint mondja, a színezéssel nem lehet közelebb hozni a múltat. Arról nem is beszélve, hogy

a 60 képkocka/másodperc lejátszási sebesség azt is jelenti, hogy mesterségesen létrehozott képkockákat adnak a történelmi dokumentumokhoz – olyanokat, pillanatokat, amiket valójában sosem rögzítettek.

Pontosan ilyen videókat készít Denis Shiryaev a Neural Love nevű cégével, amiket fel is tölt a YouTube-ra. Elizabeth Peck, Shiryaev egyik munkatársa szerint ezeket a felvételeket azért is szereti annyira a közönség, mert egyfajta időutazást élnek át a segítségükkel. Visszarepíti őket egy olyan korba, amiben ők még nem is éltek, és ha néhány másodperc erejéig is, de betekinthetnek a hétköznapokba.

A Neural Love számos olyan algoritmust használ, ami segít felskálázni a régi videókat. A felvételeket például a DeOldify nevű, nyílt forráskódú szoftverrel színezik ki. Emily Mark-FitzGerald, a Dublini Művészettörténeti Egyetem tudósa szerint ugyanakkor az ilyen technológia bizonyos szempontból veszélyes lehet, mert "elhomályosítja a múltat, nem pedig megvilágítja azt". Azért, mert egyre kevésbé lesz különbség a múlt és aközött a felvétel között, amit akár csak néhány évvel ezelőtt forgatott le valaki.

Shiryaev ezt azzal igyekszik kompenzálni, hogy a videókat nemcsak felújított változatban mutatja meg, hanem annak a folyamatát is bemutatja, miként alakul át egy 100 éves jelenet 4K-s, modern kinézetűvé.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!