szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A BioNTech magyar alelnöke szerint a vakcinákkal már a jövő nyáron olyan lehet a világ, mint amilyennek a járvány előtt ismertük.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A Pfizer/BioNTech oltóanyaga nem rendelkezik ismeretlen anyagokkal, csak természetes összetevők vannak benne, például növényi nukleotidok. Állatokból származó baktériumokat és sejteket sem használtunk az elkészítéséhez – mondta a spanyol El Paisnak Karikó Katalin, a két cég vakcinájának szabadalmát kidolgozó magyar biokémikus.

A lap hosszabb cikkében Karikó teljes pályája szóba kerül, hogy Magyarországon kezdett kutatni, de idővel az Egyesült Államokba került, ahol társával, Drew Weissmannal együtt megalkotta az egyik leghatékonyabb koronavírus-vakcina alapját. A konkrét munka az mRNS terápiás alkalmazását jelenti, amiért több tudós is Nobel-díjra esélyesnek tartja a kutatópárost.

A cikkben megjegyzik, hogy Karikó és Weissman már beoltatták magukat. A magyar biokémikus erről azt mondta: egy pillanatig sem tartott attól, hogy megtegye, sőt, már hamarabb, a laboratóriumban is beadta volna magának, ez azonban illegális. Karikó pedig, mint fogalmazott, szereti betartani a szabályokat.

Az oltásról szólva azt mondta, a vakcina által nyújtott védettség 10 nappal az első dózis beadása után alakul ki, amely kezdetben 88,9 százalékos, de a következő, második adaggal ez 95 százalékra növelhető. Karikó szerint az oltásuk hatékonyságát jól mutatja, hogy az a vírus 20 fajta mutációját semlegesítette a klinikai tesztek során.

A magyar tudós úgy véli, hogy a vakcinák képesek lesznek megszabadítani minket a koronavírustól, és akár már a jövő nyár olyan lehet majd, mint azelőtt. “Visszamehetünk a tengerpartra, visszatérhetünk a normális életünkhöz” – mondta Karikó a spanyol lapnak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jakus Ibolya: Ha a csend beszélni tudna

Jakus Ibolya: Ha a csend beszélni tudna

Már szombaton nyitnak a katolikus templomok, és lehet miséket tartani

Már szombaton nyitnak a katolikus templomok, és lehet miséket tartani

Vb-selejtező: huszonhét góllal verte a magyar női kéziválogatott az olaszokat

Vb-selejtező: huszonhét góllal verte a magyar női kéziválogatott az olaszokat