szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Miközben a legtöbb cég igyekszik eltávolodni a Parler nevű közösségi szolgáltatástól, van, aki szívesen látja.

Új domainnév- és tárhelyszolgáltatóval kötött együttműködést a republikánusok körében népszerű Parler.com, amely így feltámadhat hamvaiból: a közösségi oldal innentől nem a DreamHosttal és az Amazonnal működik együtt, azok ugyanis felmondták a szerződésüket, hanem az Epikkel – írja több forrás alapján a Mashable. Az Epik arról is ismert, hogy szívesen fogad be a többi vállalat által messziről elkerült szélsőjobboldali oldalakat.

A Parler körül azután kezdett fogyni levegő, hogy a múlt heti capitoliumi támadás után a szolgáltatás iOS-re és Androidra készített alkalmazása eltűnt a Google és az Apple appboltjából. A technológiai óriások azzal indokolták a program törlését, hogy a Parler veszélyes, mert nem képes korlátozni a felületén terjedő álhíreket. De az oldal azért is bajba került, mert a vádak szerint Donald Trump leköszönő elnök hívei közül többen ezt az alkalmazást használva beszélték meg, hogy a washingtoni Capitoliumhoz vonulnak, hogy az elnököt támogassák. Az összecsapások következtében hét ember halt meg.

A történtek miatt a Parler a legtöbb támogatója kihátrált a szolgáltatás mögül, köztük a már említett DreamHost, valamint az Amazon is, amelyek a domainnév, illetve a tárhelyszolgáltatói feladatokat látták el. Az oldal bár jelen pillanatban nem elérhető, ez valószínűleg csak ideiglenes állapot, az Epik ugyanis két (a domainnevet és a tárhelyet érintő) problémára megoldást kínálhat számukra. Ahhoz viszont, hogy egy oldal megjelen az interneten, egy szerver is kell.

A Mashable emlékeztet rá, hogy az Epik biztosít elérését többek közt a Gab.com szélsőjobboldali közösségi hálózatnak, továbbá a neofasiszta Büszke Fiúk (Proud Boys) domainjának. A szolgáltató korábban a sokak által csak "az internet pöcegödreként" emlegetett 8channel is együttműködött.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hulladéktörvény: az Ab részben igazat adott Ádernek

Hulladéktörvény: az Ab részben igazat adott Ádernek

Nemrég még Gulyás és Guller is nyári nyitásról beszéltek, most már rémhírnek nevezik ezt

Nemrég még Gulyás és Guller is nyári nyitásról beszéltek, most már rémhírnek nevezik ezt

Merkel: A brit vírusváltozat súlyos veszélyt jelent

Merkel: A brit vírusváltozat súlyos veszélyt jelent