szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államokban 1991 óta csökken a rákos megbetegedések miatti halálozások rátája.

A rák okozta halálozások aránya ismét rekordmértékben csökkent egy év alatt az Egyesült Államokban – derült ki az Amerikai Ráktársaság (American Cancer Society) keddi jelentéséből. A 2018-ig rendelkezésre álló adatok szerint 2017-től 2018-ig 2,4 százalékkal esett vissza a halálozási arány, ami meghaladja az előző évi 2,2 százalékos csökkenést, ami szintén rekordot jelentett.

A tüdőrákos esetek csökkenésének tulajdonítható az elmúlt öt évben tapasztalt visszaesés csaknem 50 százaléka. A tüdőrák kialakulása az esetek zömében a dohányzással áll összefüggésben. Az évtizedek óta csökkenő dohányzási ráta a tüdőrákos megbetegedések és halálozások arányának visszaesését eredményezte.

A szakértők szerint a látványos csökkenéshez ugyanakkor a sebészeti beavatkozások tökéletesítése, a jobb diagnosztikai eljárások, a pontosabb sugárkezelés és az új gyógyszerek is nagyban hozzájárultak. A rák azonban továbbra is a második vezető halálok az Egyesült Államokban a szívbetegségek után. A becslések szerint idén csaknem 1,9 millió új rákos eset lesz az országban, és mintegy 609 ezer ember halálát fogja okozni daganatos betegség.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sugárterápiába fektet a volt egészségügyi államtitkár

Sugárterápiába fektet a volt egészségügyi államtitkár

2,5 méteres őscápára bukkantak, ez lehetett a mai cápák és ráják őse

2,5 méteres őscápára bukkantak, ez lehetett a mai cápák és ráják őse

A fővárosi kormányhivatal elmeszelte a Meseország mindenkié című könyv kiadóját

A fővárosi kormányhivatal elmeszelte a Meseország mindenkié című könyv kiadóját