szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Illinois-i facebookozók sérelmezték, hogy a közösségi oldal úgy gyűjtött adatokat az arcfelismerős szolgáltatásához, hogy ahhoz nem kért és nem is kapott engedélyt. Az ügyben indult bírósági eljárás most ért véget: Mark Zuckerberg vállalatának 650 millió dollárt kell szétosztania.

Egy 2015-ben indult Facebook-per végére tett pontot nemrég az illinois-i bíróság, amely úgy döntött: a közösségi oldalnak 650 millió dolláros kártérítést kell szétosztani azok között az amerikai felhasználók között, akik sérelmezték, hogy a szolgáltatás az engedélyük nélkül gyűjtött adatokat a portálon elérhető képeik megjelöléséhez.

Az ügy előzménye három illinois-i lakoshoz kötődik, akik a pert elindították. Az érintettek nehezményezték, hogy a facebookos fotóik megjelöléséhez a szolgáltatás mintegy automatikusan “szkenneli” az ismerősök arcát, hogy ezzel is könnyebben tallózhassák be a nevüket a feltöltendő képnél.

Csakhogy az illinois-i törvények egyértelműen kimondják: ilyet akkor tehet meg egy szolgáltatás, ha arra a felhasználó engedélyt adott.

Az Ars Technica cikke szerint ez elmaradt a Facebook részéről, mire egy felhasználói kör jogi útra terelte az ügyet. A 2015-ben indult pereskedés az eltelt évek alatt pedig csoportos perré terebélyesedett, a három érintetthez csatlakozva ugyanis mások is kifogásolták a szolgáltatás gyakorlatát.

Néhány év múlva már 1,7 millióan perelték a Facebookot, összesen 35 milliárdnyi kártérítést követelve. A cég ezt nem fogadta el, de felajánlotta, hogy 550 millió dollárt azért kifizet. Az ügyben eljáró bíró a sértettek mellé állt, mondván a vállalatnak ennél ennél magasabb összeget kell fizetnie.

A Facebook újabb gondolkodás után 650 millió dolláros ajánlatot tett, amelyet a bíróság is elfogadott, így lezárulhatott az évek óta tartó pereskedés. A pénzből 110 millió dollárt a csoportos keresetet összefogó jogi cég kapja, a fennmaradt 540 milliót pedig az érintettek közt osztják szét. Ez emberenként nagyjából 340 dollárt jelent, vagyis hozzávetőlegesen 100 ezer forintot.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Eljött a nap, amikor fordulatot vehet a Néppárt és a Fidesz bokszmeccse

Eljött a nap, amikor fordulatot vehet a Néppárt és a Fidesz bokszmeccse

A szlovák államfőnek nem tetszik az orosz vakcina

A szlovák államfőnek nem tetszik az orosz vakcina

Videó: így tört ki a Sinabung vulkán

Videó: így tört ki a Sinabung vulkán