szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Olyan súlyos tüdőgyulladást okozott a betegség egy várandós nőnél, hogy császármetszésre szorult, de a gépi lélegeztetés nem segített rajta, ezért műtüdőre kapcsolták. A Semmelweis Egyetem tudomása szerint Közép-Európában ez volt az első alkalom, hogy így mentették meg egy koronavírusos beteg életét.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Egy híján 70 nap után hagyhatja el a Semmelweis Egyetem klinikáit Szilvia, az a 34 éves kismama, aki még tavaly november közepén került be koronavírus-fertőzés miatt. A nőnél olyan súlyos tüdőgyulladásos szövődményeket okozott a fertőzés, hogy a 34. hétben sürgősségi császármetszést kellett rajta végrehajtani. Légzészavarain nem segített a speciális hasra fordított gépi lélegeztetés, ezért úgynevezett ECMO-kezelést alkalmaztak nála, vagyis műtüdőre kötötték – közölte a Semmelweis Egyetem.

Szilviát a kezelés során az egyetem három klinikáján is kezelték. Az ECMO (extrakorporális, azaz testen kívüli keringés-oxigenizáció-támogató) eszköz a tüdőkapacitása jelentős részét helyettesíteni tudta, ami mellett komplex intenzív terápiás ellátást is kapott, ennek köszönhetően tudták stabilizálni az állapotát. December 18-án már nem volt szüksége a műtüdőre, január 8-tól pedig a lélegeztetőgépről is lekerült. Miután folyamatosan javult az állapota, 69 nap intenzív kezelést követően az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben folytatja gyógyulását.

A Semmelweis Egyetem tudomása szerint ez volt Közép-Európában az első sikeres „műtüdőkezelés” a Covid–19 okozta tüdőgyulladás terápiájában, és nemzetközi statisztikák szerint is ritka, hogy várandósoknál ilyen súlyos lefolyása lesz a koronavírus-fertőzésnek, a betegség európai és amerikai megjelenése óta alig néhány esetet regisztráltak csak.

Merkely Béla, az egyetem rektora Facebook-posztban köszönte meg kollégáinak a hozzáértő munkát, és kívánt jó egészséget a gyógyuló betegnek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Serdült Viktória Élet+Stílus

Nálunk nem ajánlott kismamáknak a koronavírus elleni oltás, de van, ahol megkaphatják

Melyik a kockázatosabb: terhesen elkapni a koronavírust, vagy beadatni az ellene kifejlesztett oltóanyagot? Világszerte gyermeket tervező nők százezrei szembesülnek a fenti dilemmával, a válaszként alkalmazott gyakorlat azonban egyelőre országonként különbözik. Szakértői vélemények szerint az mRNS oltások elméletben nem veszélyesek a várandósokra, de klinikai kísérletek hiányában ezt egyelőre nem lehet biztosan kijelenteni. Magyarországon ezért nem ajánlják az oltást terheseknek, az Egyesült Államokban viszont az érintettekre bízzák a döntést. Kivételek azonban nálunk is akadnak.

Matolcsy: Veszít, aki csak az 1 százalék, sőt a 0,1 százalék érdekét nézi

Matolcsy: Veszít, aki csak az 1 százalék, sőt a 0,1 százalék érdekét nézi

Ibrahimovic ott lesz a közönség nélküli sanremói dalfesztiválon

Ibrahimovic ott lesz a közönség nélküli sanremói dalfesztiválon

A Microsoft elkezdi végre kijavítani a Windows 10 talán legbizarrabb hibáját

A Microsoft elkezdi végre kijavítani a Windows 10 talán legbizarrabb hibáját