szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A termék pontossága megközelíti a 100 százalékot, igaz, az éppen kezdődő fertőzést még nem tudja jelezni.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A napokban kerül a hazai gyógyszertárakba az első, otthon is használható koronavírus-gyorsteszt, amelyet svájci Biosynex fejlesztett – írja a Napi.hu.

A Biosynex Autotest Covid–19 segítségével a múltban, tünetekkel vagy azok nélkül lezajlott fertőzések is azonosíthatóak, emellett azoknak is jó, akik már megkapták a védőoltást és szeretnének meggyőződni arról, hogy biztosan kialakult náluk a védettség a fertőzéssel szemben.

A teszt egy úgynevezett immunokromatográfiás gyorsteszt, ami a SARS-CoV-2 elleni IgG és IgM antitestek jelenlétét képes kimutatni egy csepp ujjbegyvérből. A gyorsteszt eredménye tíz perc alatt meglesz, a leolvasással viszont nem szabad 20 percnél többet várni. A gyorsteszt pontossága az elvégzett vizsgálatok alapján megközelíti a 100 százalékot.

Mivel a teszt a szervezet vírusra adott válaszreakcióját mutatja ki, az éppen kezdődő fertőzést nem jelzi.

A gyorsteszt kizárólagos hazai forgalmazója, az Izinta IVD Kft. ügyvezető igazgatója a Napi.hu-nak elmondta, hogy az első adag gyorsteszt január 25-én már a gyógyszer-nagykereskedőnél és szerződött partnereknél volt, és néhány napon belül újabb jelentős tétel érkezik, illetve a későbbiekben is folyamatos lesz az ellátás.

A Pénzcentrum azt írja, hogy a gyorsteszt ára 7 ezer és 8 ezer forint között lesz, patikáktól függően.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Annyi a covidos Balassagyarmaton, hogy a polgármester arra kéri a szülőket, ne vigyék iskolába a gyerekeket

Annyi a covidos Balassagyarmaton, hogy a polgármester arra kéri a szülőket, ne vigyék iskolába a gyerekeket

Pintér megígérte, hogy a Puskásba tervezett VIP-alagútról Stummer előtt fognak egyeztetni

Pintér megígérte, hogy a Puskásba tervezett VIP-alagútról Stummer előtt fognak egyeztetni

Blikk: Garancsi István veheti meg az Újpestet

Blikk: Garancsi István veheti meg az Újpestet