szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jelentést készített a koronavírus elleni oltóanyag uniós alkalmazásának első tapasztalatairól az uniós hatóság.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Kiadta a legújabb adatokat a Pfizer és a BioNtech közös fejlesztésű koronavírus elleni oltóanyagáról az Európai Gyógyszerügynökség (EMA). A Comirnaty nevű vakcina december 21-én kapta meg a szervezettől az ideiglenes engedélyt, azóta folyamatosan követik az alkalmazását, regisztrálva a lehetséges mellékhatásokat is.

Az EMA-nak erre külön testülete van, amely európai és tagállami adatokból is dolgozik, oda kerülne a jelentés arról is, ha például egy magyar oltóponton valaki komolyabb mellékhatást tapasztalna az oltás beadása után.

A pénteken kiadott – frissített – adatok első megállapítása az, hogy a már korábban regisztrált mellékhatásokon kívül (rövid ideig tartó bőrpír, levertség, izomfájdalom, láz) nem jelentettek újabbakat az elmúlt több mint egy hónap alatt.

Az anafilaxiás roham ismert, ám rendkívül ritka mellékhatása a Pfizer–BioNTech-vakcinának, a jelenség lényege, hogy valamilyen idegen anyag hatására annyira heves működésbe lép az immunrendszer. Akár bele is lehet halni, ha elmarad a gyors beavatkozás.

Az Egyesült Államokban anafilaxiás roham 1 millió beoltott közül 11-nél jelentkezett – írta az EMA.

Az Európai Unióban még nem gyűlt össze annyi adat, hogy erről megállapítást tegyenek.

Reagál a dokumentum arra is, hogy Norvégiában rövid időn belül 33-an haltak meg a védőoltás beadása után, többnyire nagyon idős és nagyon rossz egészségi állapotú emberek. Az EMA szakértői nem találtak biztonsági kockázatot ezeknek az eseteknek a vizsgálata során, a Comirnaty továbbra is alkalmazható 75 év felett is.

Norvégiában az érintettek nagyon sok esetben súlyos betegek voltak, ami hozzájárult a halálukhoz. Olyan is akadt közöttük, akinek már elkezdték életvégi ellátását.

A jelentésben kiemelték, hogy a Pfizer és a BioNTech jelenleg is vizsgálja a vakcina lehetséges alkalmazását 16 év alattiak és várandós nők esetében. Az adatokat hamarosan publikálni fogják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Marabu Féknyúz: Dunaferr it-ülés baseballütővel

Marabu Féknyúz: Dunaferr it-ülés baseballütővel

Az újságírókat védeni kell - jogállami vitát folytattak a tagállamok

Az újságírókat védeni kell - jogállami vitát folytattak a tagállamok

Megvan, milyen néven és mikor nyit a volt Tilos az Á

Megvan, milyen néven és mikor nyit a volt Tilos az Á