szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az adatvédelmet szolgáló új funkciók kerültek a milliárdok által használt WhatsAppba. A szolgáltató Facebook szerint ezzel kisebb eséllyel lopják el valaki fiókját.

A WhatsApp az egyik olyan üzenetküldő, amely teljes értékű webes felülettel rendelkezik, a felhasználók így nemcsak mobiljukon, hanem számítógépükön is használhatják a szoftvert. Ehhez eddig csak be kellett jelentkezni a másik felületen, de mostantól egy extra azonosításra is szükség lesz. A változás a Facebook szerint a hatékonyabb adatvédelmet szolgálja.

A módosítás után a felhasználók biometrikus adataik megadása után tudnak csak belépni a WhatsApp PC-s verziójába.

A biometrikus azonosítást az ujjlenyomat vagy az arc ellenőrzésével kérhetik a felhasználók. Ha minden stimmel, egy QR-kód jelenik meg a képernyőn, amelyet a telefonnal beszkennelve lehet hitelesíteni. A Facebook szerint az eljárás néhány (másod)percet vesz igénybe, és alapértelmezetten minden felhasználónál aktiválták. (A funkciót a telefon ujjlenyomatos/arcazonosítós szolgáltatásának kikapcsolásával lehet csak megszüntetni.)

A Facebook állítja, hogy az extra védelemmel nem gyűjtenek több adatot, sőt, a beszkennelt ujjakat vagy arcokat nem látják és nem is tárolják, azokkal kizárólag a telefonon által elvégzett szenzor dolgozik. A WhatsAppban egy másik biztonsági funkció is van, amely értesítést küld, ha a fiókba máshonnan jelentkeztek be.

A Facebook azt ígéri, hogy a következő időszakban több újdonsággal is bővíti az üzenetküldőt. A munka alighanem azért pörgött fel a cégnél, hogy a felhasználók ne hagyják ott a szoftvert, ha a szolgáltató élesíti a korábbiaknál sokkal szigorúbb adatgyűjtési szabályait. Ennek értelmében a WhatsApp használóit arra kötelezik, hogy több adatot adjanak át a Facebooknak. A változás az Európai Unió tagállamaiban élőkre nem vonatkozik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!