szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A briteknél kezdődő vizsgálat során egészséges embereket betegítenek meg a kórokozóval. Ez az első ilyen kísérlet a világon.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Egy, az Egyesült Királyságban esedékes vizsgálat során 90 teljesen egészséges embert fertőznek majd meg a világjárványt okozó koronavírussal; a kutatás célja, hogy a szakemberek még több információval rendelkezzenek a vírussal kapcsolatban.

A The Guardian azt írta: a vizsgálatot a következő hetekben szeretnék elkezdeni a szakemberek, akik ehhez 18 és 30 év közti fiatal felnőtteket keresnek. Az önkénteseket szigorúan ellenőrzött körülmények között fogják vizsgálni. A kísérlet fontos része, hogy a szakemberek kiderítsék:

  • mi az a minimális vírusmennyiség, amely a szervezetbe kerülve képes betegséget okozni,
  • illetve hogy a fertőzés miként terjed át egyik emberről a másikra.

A kísérletet már jóváhagyta az Egyesült Királyság ezzel foglalkozó etikai testülete. A brit kormány 33,6 millió fonttal támogatja a vizsgálat megvalósulását.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy nap után kiderült az oltási rendszer hibabejelentő telefonszáma

Egy nap után kiderült az oltási rendszer hibabejelentő telefonszáma

Fucsovics döntőbe jutott a rotterdami tenisztornán

Fucsovics döntőbe jutott a rotterdami tenisztornán

A praxisközösség sikertörténet is lehet, de az ördög az ismeretlen részletekben van

A praxisközösség sikertörténet is lehet, de az ördög az ismeretlen részletekben van