szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A koronavírus-fertőzés egy újabb lehetséges következményére figyelmeztetnek a kutatók. Elképzelhető, hogy a betegség a későbbiekben negatívan befolyásolhatja az utódnemzési képességet, bár egyelőre mindez még viták tárgya.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Amellett, hogy az idősek számára sok esetben végzetes lehet a koronavírus-fertőzés, a gyógyultaknál is egyre több későbbi szövődményre derül fény. A tudósok egy ideje már gyanítják, hogy a koronavírus pusztíthatja a spermiumokat, és a wuhani Huazhong egyetem kutatói most újra, az eddigieknél alaposabb tanulmányozásra javasolják ezt a felvetést.

Egy ideje már tanulmányozzák a koronavírus szövetekre gyakorolt hatását, elsősorban a romboló immunválaszok tekintetében. Egyre nyilvánvalóbb, hogy a kórokozó nem csupán a légzőszervekre vagy a szaglásra hat, hanem befolyásolhatja az emésztőrendszert, a keringési rendszert, sőt gyulladásos folyamatokat indíthat el az agyban is.

Miért lenne kivétel a herék belsejében lévő szövet? – tették fel a kérdést, bár az előddel, a SARS-COV-1-nél végzett korábbi kutatások nem szolgáltak semmiféle bizonyítékkal. Azonban nemrégiben másmilyen eredmények születtek, ezúttal a SARS-COV-2-vel kapcsolatban.

A németországi Justus-Liebig Egyetem és az iráni Allameh Tabataba’i Egyetem kutatói 84, koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált férfi hereszövet mintáinak gyulladással kapcsolatos markereit vizsgálták, összevetve 105 egészséges férfi adataival. Értékelték a spermiumok minőségét, és oxidatív stressz jeleit is keresték. A gyulladás és a sejtstressz kétszer olyan súlyosnak bizonyult azoknál, akik átestek a betegségen, sőt az ő spermiumszámuk alacsonyabb volt, és a spermiumok is lomhábbak voltak. Mindez csökkent megtermékenyítő-képességhez vezethet. Az elváltozás mértéke arányos volt a betegség súlyosságával, és bár idővel javulást tapasztaltak, a fertőzésen átesetteknél egyértelmű maradt némi eltérés.

©

Azonban nem mindenki számára egyértelműek ezek az eredmények. A CARE Fertility Group embriológiai igazgatója szerint az említett vizsgálatok eredményei pontatlanok lehetnek, tekintettel arra, hogy a Covid-19-ből felépült férfiakat kortikoszteroidokkal és antivirális terápiával kezelték, eltérően a kontrollcsoportban részt vevő férfiaktól. A Sheffieldi Egyetem férfi reproduktív orvoslásának szakembere is „figyelmeztető megjegyzést” tett az adatok értelmezésével kapcsolatban. A spermiumminőség csökkenésének egyes mutatói a Covid-19 kivételével más tényezőknek is köszönhetők – mondta, hozzátéve, hogy a tanulmányban szereplő Covid-19 csoportba tartozó férfiak többsége túlsúlyos volt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos hírekkel is szolgáló Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kaszinót jelentett fel a Momentum a járványügyi szabályok megsértése miatt

Kaszinót jelentett fel a Momentum a járványügyi szabályok megsértése miatt

Több országból korlátozás nélkül be lehet lépni Magyarországra üzleti céllal

Több országból korlátozás nélkül be lehet lépni Magyarországra üzleti céllal

Új autóalkatrészgyár nyílt Debrecenben, 450 ember kap munkát

Új autóalkatrészgyár nyílt Debrecenben, 450 ember kap munkát