szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai járványkezelés egyik legismertebb szereplője több interjú alatt is elővette a 3D-nyomtatással készült modellt.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Anthony Fauci, az amerikai koronavírus-járvány elleni küzdelem "arca", Joe Biden amerikai elnök egészségügyi főtanácsadója a washingtoni Smithsonian Intézethez tartozó Amerikai Nemzeti Történeti Múzeumnak ajándékozta saját koronavírus-modelljét. Fauci abból az alkalmából tette ezt, hogy az intézménytől megkapta a Great Americans Medal elnevezésű kitüntetést. "A köz szolgálatában eltöltött több mint öt évtized alatt Fauci milliók életét segített megmenteni, és hozzájárult a fertőző, valamint immunbetegségek hatékonyabb kezeléséhez és jobb megismeréséhez" – mondta Anthea M. Hartig, a múzeum igazgatója.

Az intézmény felkérésére az Egyesült Államok vezető infektológusának számító Fauci azzal a kék és narancssárga színű, háromdimenziós nyomtatással készült modellel gyarapította a múzeum gyűjteményét, amelyet a SARS-CoV-2 szemléltetésére használt többtucatnyi interjúban.

A 80 éves Fauci, az amerikai allergológiai és fertőző betegségek országos intézetének (NIAID) igazgatója "rendkívülinek és megtisztelőnek" nevezte a kitüntetést egy kedd esti online bejelentkezésében. "Ez egy sok szempontból szörnyű év volt. Az emberek évtizedek múlva is arról fognak beszélni, amin most keresztül mentünk" – fogalmazott a szakember, aki az előző kormányzat alatt a Fehér Ház járványügyi csoportjának volt a befolyásos, Donald Trump elnökkel több kérdésben is összekülönböző tagja.

A 2016-ban alapított Great Americans Medal korábbi kitüntetettjei között van Madeleine Albright és Colin Powell volt amerikai külügyminiszter, Billie Jean King teniszcsillag és Paul Simon Grammy-díjas zenész.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Almát rendelt a Tescóból a brit férfi, egy iPhone SE-t talált a csomagjában

Almát rendelt a Tescóból a brit férfi, egy iPhone SE-t talált a csomagjában

Már teszteli a Facebook az újabb társkeresős fejlesztését, videós villámrandikra lehet regisztrálni vele

Már teszteli a Facebook az újabb társkeresős fejlesztését, videós villámrandikra lehet regisztrálni vele

„A siker titka, hogy partnerként tekintünk az ügyfeleinkre” – interjú a 25. jubileumát ünneplő Mercarius Flottakezelő vezetőivel

„A siker titka, hogy partnerként tekintünk az ügyfeleinkre” – interjú a 25. jubileumát ünneplő Mercarius Flottakezelő vezetőivel