szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Brave a felhasználói adatokat védő böngésző után most egy keresőmotort is készít. Azt ígéri, nem profilozza majd a felhasználókat.

Bár a Google piaci fölénye a Chrome böngészővel és a keresőmotorral óriási, több olyan cég is van, ami szeretné megtörni ezt a fajta egyeduralmat. Ezek egyik fegyvere, hogy a keresőóriással szemben nagyobb biztonságot ígérnek a felhasználóknak – vagyis azt, hogy az adataikat nem gyűjtik be, és nem is hagyják a weboldalaknak, hogy ezt megtegyék.

Az egyik ilyen cég a Brave, amely még 2017-ben mutatta be a biztonságot a középpontba helyező böngészőjét. Most a vállalat bejelentette, egy keresőmotor fejlesztésébe kezdtek, ami szintén ezen az elven alapszik majd. A Brave ehhez megvásárolta a Tailcat-et.

A Tailcat egy nyílt forráskódú motor, amelyet az a csapat készített, amelyik a 2020 tavaszán megszűnt Cliqz nevű, biztonságot ígérő böngészőt és keresőmotort is készítette. A Brave most azt ígéri, más fejlesztőknek is megengedik majd, hogy a Brave Search-re alapozva saját, biztonságos keresőt építsenek.

©

A vállalat szerint a szoftver nem fog adatokat gyűjteni a felhasználókról. Bár hirdetések lesznek a keresőben, annak lesz egy hirdetésmentes változata is, amiért cserébe egy kisebb összeget kell havonta fizetniük a felhasználóknak. A dolog egyébként nem újdonság, hasonló elven működik a vállalat böngészője is.

A Brave azután jelentette be a saját keresője megépítését, hogy a szintén a felhasználói adatok védelmére épülő DuckDuckGo bejelentette, 2020-ban 62 százalékos növekedést produkált, 2021 januárjában pedig az egy nap alatt indított lekérdezések száma átlépte a 100 milliót.

Aki az elsők között szeretné tesztelni a Brave keresőjét, az ide kattintva tud feliratkozni a várólistára.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
10-20 ezer forintért ellenőrizhető a kínai vakcina hatásossága

10-20 ezer forintért ellenőrizhető a kínai vakcina hatásossága

Enyhül a norvég járványszigor: már öten is összegyűlhetnek egy lakásban

Enyhül a norvég járványszigor: már öten is összegyűlhetnek egy lakásban

Fliegauf Bence: Amikor felveri a gaz a társadalmat

Fliegauf Bence: Amikor felveri a gaz a társadalmat