Itt a legújabb maszkelmélet, lehet, hogy érdemes megfogadni

Itt a legújabb maszkelmélet, lehet, hogy érdemes megfogadni

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Attól, hogy valaki két arcmaszkot visel, csak alig növeli az egyébként is nagyfokú védettségét, amit egyetlen eszköztől kap. A nem textilből készült maszkokat pedig egyébként sem ajánlatos egymásra rakni.

Két maszk viselése nem nyújt sokkal nagyobb védelmet a koronavírussal szemben, mint egy darab, megfelelően hordott maszk – állapította meg egy japán szuperszámítógép.

A Riken kutatóintézet és a Kobe Egyetem kutatói a Fugaku szuperszámítógépet használva modellezték a különböző típusú és kombinációjú maszkokat viselő emberektől származó vírusrészecskék áramlását. A szakemberek megállapították, hogy egyetlen sebészi maszk 85 százalékos hatékonysággal gátolja meg a vírusrészecskék belélegzését, ha megfelelően van rögzítve az arcon. Egy sebészi maszkra felvett, poliuretánból készült maszk ugyanakkor mindössze 89 százalékra növeli a hatékonyságot – írta az MTI.

Két, nem textilből készült maszk egymáson viselése azért nem hatásos, mert a kialakuló "légellenállás" miatt szivárgás alakul ki a széleken.

A tanulmány szerint az N95 jelzésű orvosi maszkok nyújtják a legnagyobb védelmet a megfertőződéssel szemben, ezeket a sebészi, majd a textil-, végül a poliuretánból készült maszkok követik.

[Szemüvegesként feltettük a maszkunkra ezt a kütyüt, és úgy éreztük: megváltás]

Az eredmények részben ellentmondanak az amerikai betegségellenőrzési és -megelőzési központ (CDC) közelmúltbeli ajánlásának. A központ szakemberei laboratóriumi kísérletükben két mesterséges fejet hat láb (mintegy 180 centiméter) távolságra helyeztek el egymástól, és azt vizsgálták, hogy az egyikük köhögésekor a levegőbe került, koronavírus-méretű részecskékből mennyit lélegzett be a másik. Azt találták, hogy ha egyetlen maszkot – legyen az sebészi vagy textilből készült – viselünk, az a felénk terjedő részecskék mintegy 40 százalékát gátolja meg abban, hogy belélegezzük. Ha egy sebészi maszkra ráhelyeztek egy textilmaszkot, akkor a kettő a részecskék 80 százalékának a belélegzését tartóztatta fel.

Az amerikai szakemberek szerint – ha helyesen viselik – a sebészi maszk fölött hordott textilmaszk képes szűkíteni a maszk szélein lévő rést, ahol a vírusrészecskék bejuthatnak a szervezetbe.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások