szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szlávik János infektológus főorvos szerint a koronavírus tavalyhoz képest most könnyebben terjed.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Egy évvel ezelőtt, 2020. március 4-én regisztrálták az első két koronavírus-fertőzöttet Magyarországon – többek erről is beszélt az ATV Egyenes beszéd című műsorában Szlávik János.

A Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa szerint annyival jobb a helyzetük most, hogy tudják, mivel állnak szemben, tudják, hogyan kell kezelni a betegeket és hogyan tudnak védekezni. „A munkaterhelés drámai az orvosoknak és a nővéreknek egyaránt, de az ellenség ismert” – fogalmazott az infektológus.

A főorvos hangsúlyozta:

azt nem lehet tudni, hogy mit hoz a jövő, vagy a következő két hét, és azt sem tudja senki, mikor lesz a harmadik hullám csúcspontja.

Megemlítette viszont, hogy “ez a vírus már nem az a vírus, ami tavaly tavasszal megjelent Magyarországon”, mert azóta megváltozott. A koronavírus most könnyebben terjed, fiatalabbakat támad meg, és ma már az sem ritka, hogy a 30-as éveiben járók kerülnek lélegeztetőgépre miatta. Emellett a gyerekek körében is terjed a járvány.

Egy kicsit agresszívabb most a vírus, mint korábban”

– tette hozzá Szlávik János.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újra felfedezett fajta oldhatja meg a kávéhiányt

Újra felfedezett fajta oldhatja meg a kávéhiányt

4,3-as erősségű földrengés volt Bécsújhelynél

4,3-as erősségű földrengés volt Bécsújhelynél

Szélütések okozták a washingtoni Capitoliumot védő rendőr halálát januárban

Szélütések okozták a washingtoni Capitoliumot védő rendőr halálát januárban