szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Futurisztikus, önvezető mentőautós rendszert álmodott meg a Krakkói Képzőművészeti Egyetem két hallgatója. A szerkezet több jelenlegi problémára is megoldást kínálna.

Bármennyire is felszerelt és modern ma egy mentőautó, van néhány olyan probléma vele, amit még a mai napig nem sikerült kiküszöbölni. Ilyen például az, hogy

  • a sziréna miatt túl hangos az utastér,
  • a jármű alapja egy furgon,
  • a sofőr és a beteg nincs egy térben,
  • a betegeket csak egyik oldalról és hátulról lehet megközelíteni.

Ezeket a problémákat szerette volna orvosolni két fiatal egyetemista a Krakkói Képzőművészeti Akadémiáról. Roman Ignatowski és Maja Bryniarska még 2018-ban egy projektfeladat megoldásaként hozták létre az alább is látható futurisztikus mentőautó tervét, amely most került elő a DroneDJ szakoldalon. Az új gép több szempontból is eltér a ma megszokott járművektől.

©

A tetején napelemek kaptak helyet, valamint egy olyan egység, ahonnan egy drón tud felszállni. A szerkezet biztosítaná a mentőautó útját a forgalomban: felszállás után – valamennyivel a mentőautó elé kerülve, ott haladva – az szirénázna. A tervezők szerint így a jelenleginél picit több idejük lenne az autóknak félreállni, a mentő gyorsabban juthatna el a kórházba, és közben a jármű belsejében nem lenne olyan nagy a zaj a szirénázástól.

[A Mentők kérik: mindenki mihamarabb tegye fel a mobiljára ezt az ingyenes ÉletMentő alkalmazást]

A jármű a hidraulikus felfüggesztésnek köszönhetően sokkal kevésbé zötykölődne, a kerekeket pedig 90 fokban lehetne elforgatni, így még a szűk utcákon is meg lehetne fordulni a kocsival.

©

A járművet modulárisra tervezték, ami azt jelenti, hogy akár két beteg is elférne benne úgy, hogy minden irányból hozzájuk lehet férni. Rajtuk kívül három mentős férne még be, közülük egy, aki pedig figyelné az utat, hogy az önvezető jármű jó irányba halad-e.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Okoswifi vs. gyakorlatlan, ámde gyanakvó tesztelők – 1:0

Okoswifi vs. gyakorlatlan, ámde gyanakvó tesztelők – 1:0

Lehúzott több gyárat és átverte Demján Sándort is – Magyar svindlerek, 6. rész

Lehúzott több gyárat és átverte Demján Sándort is – Magyar svindlerek, 6. rész

Svájcban napi 6 koronavírusos halálesetnél döntöttek úgy, hogy nyithatnak a teraszok

Svájcban napi 6 koronavírusos halálesetnél döntöttek úgy, hogy nyithatnak a teraszok