szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mivel a világ egyre jobban áll átoltottság tekintetében, a szakemberek tudása is folyamatosan bővül. Ezúttal a lehetséges mellékhatásokról derült ki néhány újabb részlet.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Három új jelenséget is talált az amerikai járványügyi központ (CDC), amik megjelenhetnek a koronavírus-vakcinákkal beoltottaknál. A CDC mellékhatásokkal foglalkozó felsorolása ezzel összesen kilenc tényezőre bővült a korábbi hat helyett. Ezek név szerint

  • az oltás helyén jelentkező fájdalom,
  • a vörösség,
  • illetve duzzanat,

de kialakulhat

  • fáradtság,
  • fej-
  • és izomfájdalom,
  • hidegrázás,
  • láz,
  • illetve hányinger is.

E mellékhatások közül három (a fájdalom, a vörösség és a duzzanat) a karban, az oltás helye, illetve annak környékén jelentkezhet, a többi pedig a test általános reakciójaként. A CDC ugyanakkor hangsúlyozza: a fenti listában lévő mellékhatások nem mindenkinél jelentkeznek, és nem is törvényszerű, hogy ilyen sorrendben jöjjenek elő valakinél.

[Az Európai Gyógyszerügynökség egyik vezetője azt kéri, egyelőre ne engedélyezzék a tagállamok az orosz vakcinát]

A járványügy azt is hangsúlyozza, hogy a mellékhatások természetes velejárói oltásoknak, és ezek is azt jelzik, hogy a vakcinák működnek: az, hogy a test különféle jelenségeket produkál az oltás után

valójában annak jele, hogy a szervezet elkezdi kialakítani a vírussal szembeni immunitását.

A CDC friss bejegyzésében arról is szól, mivel lehet csillapítani az esetleges kellemetlenségeket. Ilyen például, hogy a szúrás helyét egy tiszta, nedves ronggyal lehet borogatni, ha az bepirosodna. Emellett célszerű mozgatni a karunkat, “tornáztatni”, illetve figyeljünk rá, hogy a folyadékbevitel bőséges legyen.

Milyen vakcinákkal oltanak most Magyarországon, kik kaphatják, és melyikből mennyi kell? Íme a válaszok

Magyarországon jelenleg ötféle vakcinával oltanak a koronavírus ellen, de az alábbi táblázatból nem csak ez deríthető ki.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos hírekkel is szolgáló Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!