szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Bill Gates alapítványa által támogatott szervezetnél úgy számolják, március végén naponta több mint 500 ember halálát okozza majd a koronavírus-fertőzés Magyarországon.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Megtöbbszöröződhet a koronavírus okozta Covid–19 betegség halálos áldozatainak napi száma a hónap végére – derül ki a washingtoni székhelyű Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) kutatóközpont előrejelzéséből.

A szervezet, amelyet Bill Gates alapítványa is támogat, a Washingtoni Egyetemen belül működik, és statisztikai szempontból vizsgálja a világ legjelentősebb egészségi problémáit, így segítve azok kezelését. A koronavírus-járvány szempontjából is fontos szerepet tölt be, mivel az ott dolgozó szakemberek modellezik annak alakulását, és lehetséges forgatókönyveket készítenek.

Magyarországra vonatkozó prognózisuk meglehetősen borús. Kalkulációjuk szerint a legvalószínűbb az, hogy a következő hetekben a napi halálozási szám folyamatosan növekedni fog, és április elején tetőzik majd. A jövő hónap első napjaiban akár 520 ember is belehalhat naponta a koronavírus-fertőzésbe. (A kedd reggel közölt adatok szerint az előző napon 158-an vesztették életüket a Covid–19 szövődményei miatt).

©

Becslésük szerint április 1-jére a halálos áldozatok száma meghaladja a 24 600-at (a keddi közlés szerint jelenleg 16 146 ember halt bele a koronavírus-fertőzésbe), május 1-jére megközelítheti a 36 ezret, június 1-jére pedig a 40 ezret. A legvalószínűbb szcenáriót bemutató grafikonról július 1-jéig olvashatók le az adatok, akkorra várhatóan 40 276 halottja lesz itthon pandémiának.

©

Az IHME októberi előrejelzése valamivel rosszabb képet festett a magyarországi járványstatisztikákról, mint ami aztán a hivatalos adatokból kirajzolódott. Az intézet akkor úgy kalkulált, hogy az év végéig 12 500 ember életét követelheti a Covid–19. Ezt a tragikus adatot végül éppen egy hónappal később, január 31-én haladta meg a halálozások száma. A napi halálozások számának tetőzését november 19-re tették az IHME kutatói, ez végül december 4-én következett be. Aznap 193 ember vesztette életét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ballai Vince-Kacskovics Mihály Béla Itthon

"Fél bejönni ebbe a faluba a vírus" – riport Kallósdról, ahol eddig nem volt koronavírus-fertőzött

A sok fokhagyma, a helyi levegő, a hosszú bekötőút, a térerő hiánya – ezzel magyarázzák vicceskedve a helyiek, hogy Kallósdot miképp kerülhette el eddig a koronavírus. A zalai zsákfaluban fehér ibolyák és gatyás minityúkok között igyekeztünk utánajárni annak, hogy úszták meg eddig a fertőzést.

Chrome böngészőt használ? Frissítse most, biztonságosabb lett a használata

Chrome böngészőt használ? Frissítse most, biztonságosabb lett a használata

Sport és politika: Atlantát már bojkottálják, és lehet, hogy majd Pekinget is

Sport és politika: Atlantát már bojkottálják, és lehet, hogy majd Pekinget is

Fontos változás a SZÉP-kártyáknál: bármelyik alszámláról fizethetünk bármilyen célra

Fontos változás a SZÉP-kártyáknál: bármelyik alszámláról fizethetünk bármilyen célra