szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Közel három tonnás, és még évekig kering óránként majdnem 28 ezer kilométeres sebességgel a Föld körül.

Egy 2,9 tonnás, elavult akkumulátorokból álló blokk vált le nemrég a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) – írja a Gizmodo. Az akkumulátorcsomag a következő kettő-négy évben nagyjából 27,8 ezer kilométer/h-s sebességgel fog száguldani a Föld körül, mielőtt belép a légkörbe, ahol – az amerikai űrkutatási hivatal szerint – ártalmatlanul elég. A NASA azt is megerősítette:

a közel három tonnás objektum a valaha volt legnagyobb méretű űrszemét.

Az akkumulátoroktól az eredeti tervek szerint nem így szerettek volna megszabadulni: egy HTV teherűrhajóval lökték volna őket a légkörbe, hogy mihamarabb megsemmisüljenek. 2018-ban azonban meghibásodott egy Szojuz űrhajó, amely miatt két asztronauta nem tudott feljutni az űrállomáshoz, s végső soron ez vezetett a történelmi léptékű űrszemeteléshez. Az űrséták szoros menetrendje ugyanis akkor felborult, és az akkumlátoroknak szánt HTV-nek üresen kellett elhagynia az űrállomást.

A HTV-6 teherűrhajó, ami nem vitte magával az akkumulátorokat 2018-ban.
©

Az akkumulátorcsomag pályáját – ahogy minden más űrszemétét – folyamatosan követik, hogy ne okozhasson balesetet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!