Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?

A 2006 óta meglévő IPTV szolgáltatása továbbfejlesztéseként felhőalapú televíziós platformot vezetett be a Telekom. A hagyományos tévézést az újhullámos megoldásokkal vegyítő szolgáltatással 4K minőségű szórakozást és a képernyők közötti zökkenőmentesebb váltást ígéri a szolgáltató.

Miközben azt látják a Telekomnál, hogy növekszik az on-demand tévézés iránti igény – ilyesmi például az HBO Go vagy a Netflix –, ezzel párhuzamosan annak nincs nyoma, hogy a hagyományos (lineáris) tévénézés iránti igény csökkenne. Ezzel indokolta a vállalat a Telekom TV szolgáltatás bevezetése kapcsán tartott kedd délelőtti sajtóbeszélgetésen, miért is nem egy egyszerű alkalmazást adnak ki, hanem egy Android TV rendszerű beltéri egységgel indítják útjára újdonságukat.

A vállalat a hazai szolgáltató közül elsőként kínál kereskedelmi 4K adást – ennek látványban megmutatkozó előnyeit azok fogják tudni kiélvezni, akik arra alkalmas tévékészülékkel is rendelkeznek. A Telekom TV szolgáltatást egyrészt a már említett set-top-box (SmartBox) használatával lehet elérni, másrészt pedig a már régóta ismert TV GO szolgáltatással összekötve belföldön többféle eszközről, tévé mellett számítógépről, telefonról, táblagépről is. Fontos, hogy az otthoni használatot jelenleg kizárólag saját vezetékes hálózatán teszi lehetővé a vállalat.

Telekom TV SmartBox
©

A sajtóbeszélgetésen a Telekom képviselői a platform okosságát hangsúlyozták. A szolgáltatáshoz ingyenesen járó SmartBox tudása például a Google Play áruházból (Google-fiók használata esetén) letölthető alkalmazásokkal bővíthető. (Az egységhez nemcsak fejhallgató, hanem akár videojátékok kontroller is párosítható, így akár játékok letöltésére, futtatására is jó lehet.) Szintén újdonság a tévéműsor felhős tárhelyre rögzítése: Record&Go nevű opció 30 óra felvételi lehetőséget biztosít – a felvételek legfeljebb 90 napig őrizhetőek meg –, valamint az éppen futó műsoron belül 120 percnyi megállíthatóságot. Aki ennél több tartalmat szeretne felvenni és tárolni, az az alapcsomaghoz megvásárolhatja a Record& Go Extra opciót, így további 100 órányi tárhelyhez jut.

Az már a beltéri egységen túlmutató okosság, hogy a más filmes szolgáltatásoknál már régóta megszokott módon mostantól a Telekomnál is meg van oldva az, hogy az egyik eszközön elindított film nézését egy másik eszközünkön zavartalanul folytathatjuk. Ez például akkor jöhet jól, ha valaki otthon néz egy filmet, majd felül egy vonatra, ahol a mozi utolsó 10 percét telefonján szeretné befejezni.

A Telekom TV szolgáltatás egyes csomagjainak ára megegyezik az eddigi, IPTV névkezdetű csomagok árával. A Telekom TV Alap 4250 forintba kerül, a Telekom TV Szuper Családi HD 6550 forintba. A 6000-nél is több szinkronizált filmes, sorozatos tartalommal (MoziKlub) kiegészített Telekom TV Szuper Családi Mozi pedig 8000 forintba. De csak listaáron, ezekből az összegekből – az előfizető, illetve az előfizetett szolgáltatások összességének függvényében – lényegében minden esetben levonnak kedvezményeket.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!