szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Európai Űrügynökség műholdja, a Sentinel-1 készített egy felvételt március 25-én arról, hány hajó rostokol a Szuezi-csatorna bejáratánál.

Kedd óta torlaszolja el a Szuezi-csatornát az a teherhajó, amelyik keresztbe fordult az átkelés közben. A világ egyik legnagyobb ilyen tengeri járműve, az Evergreen "kiszabadítása" még hosszú időbe telhet, ez pedig komoly torlódást okozott a csatorna bejáratánál.

Hogy mekkorát, arról az Euróapi Űrügynökség közölt egy műholdfelvételt. A Copernicus projekt műholdja, a Sentinel-1 március 25-én készített képet, amikor a 400 méter hosszú Evergreen már keresztbe fordulva állt a csatornában. Ez látható a jobboldali felvételen, míg a baloldali képet négy nappal korábban, március 21-én készítette az egység. Előbbin jól látszik, hogy a hajók 2-3 kilométerenként követik egymást.

©

A Földközi-tengert a Vörös-tengerrel és Ázsiával összekötő, 1869-ben elkészült 120 mérföld hosszú csatornán naponta mintegy 50 hajó halad át, amikor zavartalan a forgalom. Ehhez képest viszont a jobb oldalon látható képen is jól látni, hogy a csatorna bejáratánál milyen sok hajó torlódott fel. Ezek apró fényes pontként ragyognak a vízen.

A szakemberek folyamatosan dolgoznak a 200 ezer tonnás jármű kiszabadításán, ám egyelőre nem tudni, mikorra lesz újra járható a csatorna.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fülöp hercegre egy eddig nem látott fotóval emlékezik az unokája

Fülöp hercegre egy eddig nem látott fotóval emlékezik az unokája

Félelmetes, ahogy egyszerre mozdul meg több tucat kínai robotkutya – videó

Félelmetes, ahogy egyszerre mozdul meg több tucat kínai robotkutya – videó

Michelisz a Hyundainál folytatja és új autót kap

Michelisz a Hyundainál folytatja és új autót kap