szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Évek óta egyre korábban nyílnak a cseresznyefák virágai Japánban, ám ezúttal a szokásosnál is hamarabb kezdődött a jelenség. Az elmúlt 1200 évben nem láttak ilyet.

A szokatlanul meleg március miatt jóval hamarabb, már ebben a hónapban virágba borultak Kiotó cseresznyefái – írta a Science Alert. A tudományos híroldal szerint a jelenségnek a klímaváltozáshoz van köze.

A cseresznyefák virágzását 812 óta követik, a jelenség eddigi legkorábbi dátuma 1409. március 27-e volt. De most ezt is sikerült lekörözni, idén ugyanis már március 24-én látni lehetett a cseresznyefák virágait.

Ennyire korai virágzásra a számítások alapján az utóbbi 1200 évben nem volt példa.

A cseresznyefák korai virágzása azért is különleges, mert az eseményt általában április közepére várják a japánok. Normális esetben tehát akkor kellene kibújniuk az első virágoknak. A kissé messzebb fekvő Tokióban is hasonló történt: a megszokottnál 12 nappal korábban megjelentek az első cseresznyefavirágok.

Az Oszaka Egyetem kutatói egy görbén is követik a japáncseresznye virágzását. Ebből jól látható, hogy évszázadokon át szinte alig változott a virágzás időszaka. Az 1800-as éveket követően viszont fordulat állt be, és egyre inkább hamarabb kezdődött a virágzás:

©

A jelenség fontos eszköz a klímakutatók kezében, akik régóta követik a cseresznyefák virágzását. Abból ugyanis következtetni lehet arra is, hogy milyen gyorsan érkezik meg a tavasz, és hogy milyen hőmérsékleti értékek váltják egymást egy adott időszakban. A szakértők szerint ma már az amerikai területeken lévő cseresznyefák is sokkal hamarabb mutatják meg virágaikat, és egyelőre minden jel arra mutat, hogy a jelenség a következő évtizedekben sem lassul le.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Brazíliában már 360 ezer halottja van a járványnak

Brazíliában már 360 ezer halottja van a járványnak

Tényleg belefér egy-egy pofon a nevelési folyamatba?

Tényleg belefér egy-egy pofon a nevelési folyamatba?

Az áltudományok nagyágyúi: Schobert Norbi, Gődény és Kásler is a Laposföld-díj idei finalistái között

Az áltudományok nagyágyúi: Schobert Norbi, Gődény és Kásler is a Laposföld-díj idei finalistái között