szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A koronavírus-járványt kísérő lezárások a háztartások vízfogyasztására is hatással vannak, és ezt érdemes megfontolniuk a közműveknek is – derül ki egy kelet-angliai kutatásból.

Nem állítható, hogy túlságosan meglepő a Cranfield Egyetem szakembereinek következtetése a koronavírus-járvány alatti lezárások (mondhatni kényszerű otthonmaradások) és a lakosság vízfogyasztásának összefüggéséről.

A kutatók gépi tanulási algoritmusok bevetésével elemezték több mint 11 és fél ezer kelet-angliai háztartás óránkénti vízfogyasztási adatait 2020. januártól 2020. májusig. Kiderült, hogy összességében is megnőtt a háztartások vízfogyasztása az egy évvel korábbiakhoz képest, és ez a különbség annál markánsabb lett, minél szigorúbbakká váltak a korlátozások.

©

A vízfogyasztás napi eloszlása is szignifikánsan változott. A kora reggeli (reggel 7 és 8 óra közötti) fogyasztás 40 százalékról 20 százalékra esett vissza, viszont a szokásosnál többször mértek csúcsfogyasztásokat a nap folyamán.

A háztartások jelentősen megnőtt vízigénye komoly nyomást gyakorolt a hálózati vízszolgáltatásra. Ugyan evidenciának tűnik, azonban a vizsgálat eredménye fontos lehet a vízközművek számára a csúcsigény kezeléséhez, segíthet a fogyasztás előrejelzésében, a megfelelő stratégiák kialakításában a nem mindennapi időkben, például járvány vagy aszály idején – olvasható ki a Nature Partner Journals folyóiratban publikált észrevételekből.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos hírekkel is szolgáló Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!