szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Gao Fu a kínai párt által felügyelt lapban nyilatkozott újra. Állítja: a szavait félreértették.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

“Teljes félreértés”, hogy az inaktivált víruson alapuló kínai vakcináknak alacsony lenne a hatékonysága – mondta a kínai párt által felügyelt Global Timesnak Gao Fu, a kínai járványügyi központ vezetője.

Gao Fu egy szombati nyilatkozata miatt került reflektorfénybe, amikor úgy fogalmazott: a kínai vakcinák kifejezetten alacsony hatékonyságúak, ha az olyan mRNS-alapú oltásokhoz hasonlítják őket, mint amilyen a Pfizer–BioNTech-féle oltóanyag. A szakember arról is beszélt, hogy át kell gondolni a vakcinák kombinálását, az egyes dózisok mennyiségét, illetve a két oltás között eltelt időt.

A járványügyi vezető ehhez képest vasárnap már azt ecsetelte, hogy a kínai vakcinák hatékonysága különféle módszerekkel tovább javítható. A kutatóknak pedig kötelessége megvizsgálni, hogyan érhetik ezt el. Gao Fu ezután elismételte a korábbi javaslatokat.

Kínában többféle oltóanyagot is gyártanak, ezek közül a Sinopharmét Magyarországon is használják. A gyártó azt állítja, hogy a vakcina 79 százalékos hatékonysággal rendelkezik, ám a klinikai kutatások harmadik fázisát összegző eredmények továbbra sem jelentek meg a tudományos lapokban.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!